Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS)

 

 

La cooperació indispensable
La pandèmia ocasionada per la Covid-19, està comportant una greu crisi de dimensions imprevistes i suposa un canvi d’època que ens obliga a repensar les polítiques públiques, la manera de plantejar-les i gestionar-les. Manllevo paraules i pensaments que aquests dies reiteren economistes, filòsofs i politòlegs: la cooperació és indispensable perquè ningú té capacitat per resoldre sol els problemes. Cal desenvolupar una lògica de cooperació basada en l’entesa, el respecte i la generositat. Una entesa per sustentar pactes i acords. Un respecte que integri els altres en les nostres decisions i una generositat que, més enllà de la solidaritat, comparteixi costos i riscos, per construir una societat cohesionada i millor.
Avui més que mai la política ha de ser l’instrument que faci possible la sortida de la crisi. No només la política econòmica, sinó tota la política. És des d’aquesta premissa que hem plantejat la comissió per a la reconstrucció i l’impuls econòmic i social d’Andorra. La política ha de ser capaç de trobar els vectors de creixement que ens permetin recuperar la prosperitat perduda i reactivar l’activitat econòmica. Però ha de ser capaç també d’encoratjar la societat i evitar la seva desmoralització.
Els reptes que la societat andorrana ha d’afrontar en el present més immediat requereixen la participació i la implicació de tots els actors polítics, socials, empresarials i membres representatius de la societat civil andorrana. Cal que entengui que davant seu té un moment decisiu que és una cruïlla per recuperar la confiança i progressar des de la seguretat que les coses aniran millor.
L’impacte econòmic de la crisi és enorme i generalitzat, a la majoria de països desenvolupats, la caiguda del PIB del segon trimestre d’enguany serà de dos dígits. A Andorra, el departament d’Estadística el situa en un descens de l’11,1% aquest any, quan tot sembla indicar que haurem de conviure amb el virus un temps més, mentre no hi hagi una vacuna o un tractament efectiu. La incertesa, per tant, encara serà molt elevada i la crisi econòmica, persistent.
Hem d’implementar una resposta política econòmica ràpida, efectiva i transformadora. De moment s’han pres mesures per pal·liar i esmorteir l’impacte sobre les famílies, els autònoms i les empreses, però ara s’han de prendre mesures per canviar i rellançar l’economia. Amb una economia com la nostra, depenent del turisme, la crisi ens obliga a utilitzar, amb poc marge de maniobra, tots els recursos disponibles i amb la màxima eficàcia. Ens hem d’assegurar la millora de l’assignació dels recursos, una distribució seguint les millors pràctiques internacionals, és a dir, d’una manera transparent, amb criteris experts establerts prèviament, i fent un seguiment del seu retorn social i econòmic. Ara, més que mai, és imprescindible establir els criteris d’avaluació i de selecció dels projectes que haurien de ser proposats tant pel sector públic com el privat. Criteris que s’estableixin seguint objectius i de competència tècnica, no partidistes amb la mirada a curt termini.
Caldrà trobar complementarietats entre la necessitat de reactivar la capacitat a curt termini i la necessitat inajornable de transitar cap a una economia més innovadora, que aposti de veritat per un augment de la productivitat invertint en projectes relacionats amb l’economia circular, la digitalització, l’educació, la cultura i el sector de l’oci. Uns àmbits, dit de pas, dels quals no anem massa sobrats.
És urgent i imprescindible reaccionar i sumar esforços des de tots els àmbits. El pla d’acció presentat pel Govern, anomenat Horitzó 23, malgrat les seves mancances i sense les projeccions econòmiques necessàries, podria ser un punt de partida, però els pròxims mesos caldrà generar grans consensos i complicitats entre les diferents forces polítiques, els agents socials i la iniciativa privada. Nosaltres hi estem disposats.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic