Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Pere López

Pere López

President del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

La Copa del Món de rugbi




Des de principis del mes de setembre s’està disputant la novena edició del mundial de rugbi; una espectacular competició esportiva seguida de forma molt important, tant a nivell esportiu com a nivell mediàtic, en força indrets del món encara que aquí a Andorra em sembla que no acabem de percebre del tot, almenys de forma generalitzada, la veritable dimensió de l’esdeveniment.

El mundial de rugbi és, a nivell d’audiències televises, el tercer espectacle esportiu mundial. Les audiències acumulades d’un mundial de rugbi se situen entre els 4.000 i els 5.000 milions d’espectadors, una dada que, si bé es situa lluny dels entre 20.000 i 25.000 milions de televidents acumulats d’un mundial de futbol (que compta, també cal dir-ho, tant amb un nombre tant de seleccions participants com de de partits jugats força més elevat que un mundial de rugbi), se situa quasi bé al mateix nivell dels aproximadament 6.000 milions d’espectadors acumulats que segueixen uns Jocs Olímpics, el segon esdeveniment televisiu de l’àmbit esportiu mundial. Per exemple, el recent mundial de bàsquet, l’altre gran esport col·lectiu, es va situar pràcticament en els 3.000 milions de televidents acumulats.

De forma gairebé contradictòria, d’una banda el rugbi no és un esport que se situï com un dels esports amb més volum de federats del món, ni es tracta d’un esport amb implantació a tot el món –de fet, només existeixen federacions nacionals de rugbi a una mica més de 100 països, entre els quals bastants corresponents als petits estats insulars situats a l’Oceà Índic. De l’altra, l’espectacularitat de l’esport i l’excel·lent treball fet amb la incorporació de la tecnologia més avançada, des de fa molts anys, tant a l’arbitratge com a la retransmissió, converteix la visualització d’un partit de rugbi per televisió en un espectacle físic, estètic, estadístic i d’informació tàctica i reglamentària que no té comparació possible amb cap altre esport. Ni tants sols s’hi poden atansar mínimament.

Degut a tots aquests motius, les retransmissions dels partits de rugbi dels principals tornejos internacionals, com ara el Sis Nacions, el Championship i molt per sobre de tots ells el mundial que es celebren cada quatre anys, han crescut en els darrers decennis de forma espectacular. El primer mundial de rugbi, que data del 1987, va tenir uns 300 milions de televidents acumulats, xifra que, com abans he exposat, s’ha multiplicat pràcticament per 15 en uns 30 anys.

Quant als guanyadors de les vuit edicions celebrades, el balanç és completament diferent, a nivell de localització geogràfica, amb el que succeeix amb molts altres esports col·lectius, en què els equips europeus i americans dominen els rànquings. En el cas del rugbi, cinc de les vuit edicions han estat guanyades pels grans equips d’Oceania. El lideratge mundial és avui en dia per als All Black, sobrenom amb el que esconeix l’equip nacional de Nova Zelanda, amb tres edicions, entre les quals les dues darreres edicions, seguit d’Austràlia, amb dues edicions, i de Sudàfrica, també amb dues, una de les quals glossada brillantment tant en el llibre com en la pel·lícula amb el títol d’Invictus. Només una selecció de l’hemisferi nord ha estat capaç de guanyar un mundial: va ser l’Anglaterra de l’any 2003, encapçalada de forma brillant i amb el joc enormement estètic de Jonny Wilkinson. La selecció francesa ha arribat a jugar tres finals sense que de moment hagi pogut endur-se un títol mundial.

Aquest cap de setmana la festa esportiva continua amb els quarts de final, en què prenen part les grans seleccions històriques que han fet gran aquest esport i entre els que ha tret el cap de forma espectacular l’amfitriona, el Japó. Al 2023 tindrem la possibilitat de veure aquest grandiós espectacle en directe de ben a prop: els mundials es celebraran a França.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte