Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Silvia Riva

Sílvia Riva

Consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata

 

 

La creació com a motor cultural




Els creadors i artistes del país formen part de la nostra identitat. L’impuls al desenvolupament és quelcom essencial per seguir creixent en aquest sector. Per aquest motiu, recentment encetàvem l’any amb la presentació de diversos mecanismes amb els quals el Govern, a través del ministeri de Cultura i Esports, manté el seu compromís de suport al teixit creatiu del país. 

El primer d’aquests mecanismes són les subvencions culturals, que mantenen enguany l’increment del 20% de la dotació pressupostària que vam aplicar l’any 2021 (180.000 euros) per assegurar una cobertura més àmplia tant d’adjudicataris com de projectes. Aquesta és una de les mesures que el Govern va implementar per pal·liar els efectes que la Covid-19 va tenir en el sector cultural. L’increment pressupostari i la qualitat dels projectes presentats són els motius principals de l’èxit de la convocatòria del 2021, en la qual, i malgrat les dificultats del context, hem impulsat el 86,7% dels projectes presentats i hem executat el 92% del pressupost. 

Pel que fa a aspectes qualitatius, les subvencions per al 2022 incorporen novetats de gran valor estratègic amb un doble objectiu: potenciar l’ús de la llengua oficial i afavorir alhora el recorregut internacional d’obres i d’empreses del sector cultural andorrà. Per exemple, en l’àmbit de les arts visuals, aquells projectes que no siguin impulsats inicialment en català i vulguin optar a subvenció, hauran d’estar doblats o subtitulats en la llengua del país. Garantim així el dret a l’accés a aquestes obres en català al nostre territori (i prioritzem el català com a element patrimonial), i afavorim també la distribució comercial internacional de les creacions andorranes. Afavorir aquesta circulació és un factor clau avui en dia en el recorregut d’una obra audiovisual, perquè les plataformes digitals faciliten l’arribada de les obres a consumidors deslocalitzats. 

Un cas similar beneficia les subvencions als projectes editorials: mentre continuem prioritzant els projectes en català (en l’avaluació per a l’obtenció de la subvenció l’ús del català obté millor puntuació), s’amplia la possibilitat de poder sol·licitar la subvenció per a projectes en altres llengües. Això respon a l’interès creixent dels editors andorrans d’obrir els mercats hispanoparlants, lusòfons i anglosaxons als seus productes editorials. 

Més enllà dels ajuts directes, des del ministeri també hem posat a disposició dels creadors i artistes del país diverses eines perquè puguin desenvolupar la seva tasca. Un nou programa de residències a Faber Olot per a creadors i investigadors andorrans ofereix l’oportunitat de treballar en projectes individuals, però també construir xarxes i emprendre col·laboracions amb creadors d’arreu del món. Aquest és un nou resultat originat arran del projecte Faber Andorra (de creadors d’arreu que fan residència al nostre país) i que es consolida en la tercera edició amb les més de 100 sol·licituds que hem rebut per fer estada a Andorra. Contribuïm, doncs, a l’intercanvi d’idees i la generació de projectes, i a la promoció exterior dels nostres creadors i del país. 

Així mateix, reprenem també el funcionament dels Tallers d’art de la Massana, tres espais que el Govern posa a disposició dels artistes andorrans perquè desenvolupin els seus treballs en períodes d’entre un i sis mesos.

Fet i fet, doncs, ens mantenim ferms en el suport del talent del sector creatiu del nostre país. Un suport que no només dona continuïtat a fórmules que demostren la seva idoneïtat i eficiència, sinó que busca solucions innovadores per respondre a les noves necessitats del sector cultural andorrà. Unes solucions que s’articulen a partir del diàleg directe que el ministeri manté amb el sector, i que passen per l’equilibri entre la protecció dels elements patrimonials de la nostra cultura i l’aposta perquè els nostres creadors es beneficiïn de les oportunitats i els circuits que existeixen més enllà de les nostres fronteres. L’Andorra del present aposta pel seu teixit creatiu perquè manté la creença en el valor social i econòmic de la cultura.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte