Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Miquel Huguet

Miquel Huguet

President de Cryto Innova i professor del màster de psicocreativitat a la UAB

 

 

La crueltat de les de patents




Una patent és un títol que genera uns drets d’exclusivitat d’explotació empresarial d’un coneixement innovador (òbviament aquest coneixement ha d’aportar novetat i utilitat) durant un període d’anys determinat i que impedeix que tercers puguin replicar el mateix que fa el titular de la patent.
No obstant això, en contra del que creuen la majoria de ciutadans i molts emprenedors en general, una patent no és una llei, una patent no és més que una opinió –això sí, molt qualificada– d’un examinador de patents que després d’examinar l’Informe sobre l’Estat de la Tècnica (IET) generat arreu de les diferents oficines de patents de tot el món que cerca identitats o semblances ja patentades o bé ja utilitzades amb la mateixa innovació que el que un pretén patentar, concedeix o no aquesta patent.
Una patent tan sols es transforma en llei quan hi ha hagut una presumpta vulneració d’aquests suposats drets d’exclusivitat d’explotació per part d’un tercer i un jutge determina si realment existien aquests suposats drets i si realment hi ha hagut una vulneració de l’exclusivitat o no.
Per contra, l’únic sector en què una patent és considerada protegida directament per la llei és al sector farmacèutic, quan aquesta patent s’acompanya d’un registre sanitari, i aquest és el cas dels medicaments i de les vacunes.
Actualment estem assistint a una fita lamentable de la maquinària de protecció internacional de patents que prioritza l’interès particular per damunt de l’interès general i que impedeix que laboratoris tercers d’arreu del món amb capacitat productiva de les vacunes (molècules innovadores) ja patentades i registrades com a medicament als sistemes internacionals de salut, com ara l’European Medicine Agency a Europa (EMEA) o la Food and Drugs Administration  (FDA) als EUA, puguin produir les esmentades vacunes amb la seva pròpia tecnologia donat que no disposen de la patent i no poden contribuir al subministrament de vacunes, fet pel qual mentre estem llegint aquest article moltes persones arreu del món s’estan contagiant pel virus i estan morint.
Si bé és cert que hi ha incitaves per apropar el tractament a tot el món de manera ràpida i equitativa, com ara la iniciativa Covid-19 Vaccines Global Acces (Covax), impulsada per quasi dos centenars de països, la realitat és que ara com ara els tractaments estan en mans d’unes poques farmacèutiques.
Paradoxalment, la major part de la inversió destinada a estudiar i desenvolupar les vacunes contra la Covid-19 ha estat finançada per fons estructurals, és a dir, per diner públic resultant dels impostos pagats pels ciutadans d’arreu del món. Mentrestant, a cadascun dels nostres països veïns hi ha una trentena llarga de laboratoris amb tecnologia i estructura capaç de produir les vacunes i que malauradament no les poden produir perquè el sistema internacional de patents protegeix el dret dels laboratoris que les han desenvolupat. I com ja he dit, però convé repetir-ho, paradoxalment amb la major part de la inversió provinent de diners públics.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte