Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

La cuina de l’hotel Mirador




A la dècada dels anys seixanta i setanta del segle passat, el Mirador feia la funció d’hotel institucional. La Casa de la Vall s’havia fet petita per organitzar banquets i l’hotel va ser sovint escollit per la seva proximitat i el servei acurat que oferia. S’hi va rebre el Consell General, per a la celebració del nomenament del jutge d’apel·lacions o l’acollida d’algun delegat permanent o convidat de prestigi. 
El banquet que es va oferir durant la visita del copríncep francès Valery Giscard d’Estaing no va tenir lloc a l’hotel Mirador, però van ser ells qui van fer el servei de càtering. Era una ocasió especial, ja que tindria lloc una trobada amb el nou copríncep episcopal Joan Martí Alanis i es necessitava un indret emblemàtic. Les autoritats volien que es fes a Casa de la Vall, però la sala només tenia cabuda per a una seixantena de persones i van decidir habilitar una carpa al jardí on se celebraria el banquet com si fos el mateix edifici. A la carpa, però, només hi menjaven els homes, mentre que les dones ho feien a l’interior, ja que el protocol així ho establia. Per a aquella ocasió es va crear una vaixella oficial  custodiada a Meritxell, en un armari especial.
 També solien servir àpats a Meritxell, durant la diada. L’any que es va cremar Meritxell, havia tingut lloc a la casa vella el tradicional banquet de les autoritats. Quan van tornar a construir Meritxell, hi va haver la voluntat de tornar a fer el banquet i d’aquí van sortir els primers problemes protocol·laris, per la disposició de les taules. 
Un altre aspecte curiós que en Gerard Sasplugas recordava és la introducció a Andorra d’aliments desconeguts, dels quals l’hotel Mirador va ser un dels precursors. Un dels plats que es va anar imposant va ser el rap a la marinera o les endívies, que els espanyols no coneixien, o fruita variada. La vedella la compraven a la Seu d’Urgell, des d’on els portaven els bistecs tallats, ja que a Andorra només es trobava xai.
Com a anècdota podem contar que els àpats que se servien als policies i a les persones que hi havia a la presó de Casa de la Vall venien de l’hotel, i de ben segur, eren deliciosos. Podem pensar que a pocs llocs es podia donar el cas que un hotel de la categoria del Mirador servís àpats a una presó.
Després de la guerra, Andorra va retrobar la seva tranquil·litat i la vida social va reprendre. El maig del 1948 tingué lloc un banquet ofert a maître Leon Rocaries –degà del Col·legi d’Advocats de Perpinyà i Membre del Tribunal Superior d’Andorra– amb motiu del seu nomenament com a Cavaller de l’Orde de la Légion d’Honneur. Com a menú es va servir “Entreteniments Hotel Mirador. Paella valenciana, truites Valira, pollastre rostit, mongetes tendres, mantega, gelat, dolços, fruita d’Espanya.” I tot plegat, acompanyat dels vins d’Alella, de les Bodegas Bilbainas,  xerès, xampany Codorniu, cafè, licors i cigars.
Bon appétit!

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic