Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Silvia Riva

Sílvia Riva

Consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata

 

 

La cultura de tothom i per a tothom

Autor: Sílvia Riva


Gràcies a totes i tots per la implicació i compromís que heu mostrat, gràcies per coescriure el Llibre blanc de la cultura d’Andorra. La situació generada per la Covid-19 és sense dubte una forta amenaça, però també una gran oportunitat per reflexionar plegats sobre on s’està i on es vol anar, una oportunitat per construir de manera conjunta les polítiques culturals del futur que volem.

És precisament en aquesta línia que el ministeri de Cultura en la seva estratègia política per a la legislatura 2019-2023 va establir com una de les seves línies de treball l’elaboració del Llibre blanc de la cultura. En el ministeri que tinc l’honor d’encapçalar entenem que aquesta és l’eina de planificació estratègica de les polítiques culturals presents i futures i s’ha plantejat que sigui elaborat de manera participativa amb els agents culturals –públics i privats, organitzats i no organitzats– i la ciutadania. Les polítiques que es definiran en aquest text no es poden concebre sense la vostra participació i implicació, la del teixit cultural i la ciutadania del país. És per aquest motiu que el projecte també s’impulsa conjuntament amb la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana.

Atesa la importància de disposar d’aquesta eina, el projecte va començar a caminar el mes de desembre del 2019 amb l’impuls de l’estudi de polítiques culturals de la mà de la Fundació Reig. Tot seguia el seu rumb fins que el mes de març arriba la Covid-19. Però des del ministeri tenim clar que és un projecte prioritari, i per això en aquests més de dos mesos els treballs del llibre blanc han seguit el seu curs. Arribat el mes de maig, havia de tenir lloc el llançament del procés participatiu obert a tothom i calia decidir, com en tots i cadascun dels àmbits que ens afecten, com seguir endavant. La resposta va ser clara i directa, de fet el sector cultural ens la va dir alt i clar: el llibre blanc seguia endavant.

Ha estat en aquesta situació crítica on el teixit cultural ens ha mostrat la seva millor cara, amb una capacitat d’adaptació i resiliència sense precedents. Hem pogut veure obres de teatre, exposicions d’art, visites virtuals als museus, peces musicals, il·lustracions, subhastes solidàries, càpsules audiovisuals, i moltes altres iniciatives que ens han facilitat el confinament.

La cultura no ha parat, s’ha reinventat i adaptat a les noves circumstàncies. Perquè la cultura ens uneix, ens dona identitat, ens deixa expressar-nos, ens deixa interpretar com veiem el món. Perquè des de l’obra realitzada per l’artista referent fins a l’adquisició d’una entrada de teatre o visualització d’una pel·lícula o curtmetratge, tots som part del contracte amb la cultura.

És precisament en aquest context que es decideix honorar aquest comportament i es reinventa el format del Llibre blanc per seguir treballant junts en el seu procés d’elaboració, un procés amb un full de ruta establert, però que es podia adaptar.

La primera trobada va tenir lloc de manera virtual el 8 de maig passat i al llarg d’aquestes setmanes s’han dut a terme fins a 10 trobades virtuals en què s’han explicat els tres mecanismes de participació que es posen a l’abast dels participants per treballar per àmbits culturals de manera transversal: les taules de treball sectorials, adreçades als agents culturals organitzats (administracions públiques, parapúbliques, fundacions, patronats i associacions); el Fòrum de participació, adreçat als agents culturals no organitzats i a les persones que formen part del teixit cultural del país i, finalment, les iniciatives ciutadanes, on tota la ciutadania pot aportar reflexions i propostes sobre el món de la cultura mitjançant la plataforma de participació ciutadana visc.ad.

És precisament en aquesta situació d’incertesa quan es fa més necessari disposar d’eines de disseny d’estratègies per assolir objectius i la voluntat d’aquest Govern és concebre unes polítiques culturals amb la màxima implicació del col·lectiu cultural i la ciutadania que consumeix cultura. Perquè la cultura és de tothom i per a tothom. Per això, i de nou, que us vull donar les gràcies a totes i tots per la implicació i compromís que heu mostrat, gràcies per coescriure el Llibre blanc de la cultura d’Andorra.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte