Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Roser Porta

Roser Porta

Filòloga

 

 

La dictadura de la felicitat
Marie Kondo, aquella senyora japonesa obsessionada per endreçar-ho tot definida de fet com a “guru de l’ordre” a les xarxes i a tot arreu, ens diu que si seguim el seu mètode per endreçar la casa, endreçarem la nostra vida i serem feliços. Amb quatre consells bàsics i de sentit comú –que tots hem sentit de boca de la nostra mare tota la vida– ha aconseguit un muntatge sideral que s’ha fet famós i del qual viu com una reina. Una altra “guru de l’ordre”, Alicia Iglesias, estira també el filó i ens dona “cinc consells per ser feliços”. Xavi Verdaguer ens diu com hem de menjar per ser feliços. Tots ells, i molts d’altres, ens diuen què hem de fer per ser feliços. Sort que tenim. I és tan fàcil.

Un cop ha endreçat els armaris, la senyora Kondo ara s’ha posat a endreçar la biblioteca i sentencia que, per anar bé, només hem de tenir 30 llibres. Com que vull ser feliç, segueixo el consell. Em passo el cap de setmana intentant triar els 30 volums imprescindibles per tenir una llar com cal. Però aviat veig que trenta llibres són una posella mitjana, dues si són llibres de grans dimensions. Les enciclopèdies compten com una unitat? Les col·leccions infantils també? Què suposen tots els meus Set secrets d’Enid Blyton?

És impossible, i a més, és una solemne ruqueria. Senyora Kondo i amics, deixi’ns tenir mil llibres i gens classificats. Els tindrem per tota la casa, endreçats en unes poselles i apilats en d’altres, uns quants al banc de la cuina, barrejats amb els diaris pendents de llegir i amb els suplements culturals, uns altres a l’habitació, damunt la tauleta de nit, esperant torn pacientment, amb una mica de pols a sobre. En tindrem al cap de casa, al menjador, a la posella més bonica de totes. Als bufets horteres de l’àvia, als mobles moderns de la neta. En tindrem al lavabo si ens ve de gust, una mica rebregats, no importa. A tot arreu i en tot moment, per llegir molt i quan vulguem.

Senyora Kondo, ara que ha començat l’any del poeta, miri les fotografies de Joan Brossa al seu estudi ple a vessar de llibres, de diaris i papers de tota mena. El creador de tanta poesia visual, de tants objectes poema, tenia probablement l’estudi més desendreçat del món. I d’aquell caos en sortia creativitat, enginy, intel·ligència i art. Potser això s’acosta més a la felicitat que no pas una trista posella amb 30 volums perfectament classificats. Em temo, a més, que deuen ser de gurus i coachs i altres dictadors de la felicitat més buida del món.

També estaria bé que els adults del món occidental sabéssim buscar la felicitat pel nostre compte, sense consells absurds i infantiloides, sense respostes fàcils i simples. Cadascú amb el seu caos, amb les seves preguntes i dubtes, cadascú com honestament pugui i en les estones que pugui. Adeu Senyora Kondo.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic