Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Assessora d'empreses

 

 

La dolça fantasia dels Reis Mags

La dolça fantasia dels Reis Mags
Quan hom visita la impressio-nant catedral gòtica de Colònia, a Alemanya, observa com una de les peces més importants és el reliquiari que conté el ossos dels Tres Reis Mags o Tres Savis d’Orient.
És un sarcòfag triple amb un ornament molt carregat amb or i pedres precioses que mostren que és el reliquiari més gran del món occidental.
Que fan els ossos dels Reis Mags a Colònia? Qui els hi va portar?
És cert que l’origen de la historiografia dels Tres Reis Mags és difusa i controvertida i que l’única menció que existeix amb relació a aquests personatges rau en un verset de l’Evangeli segons Sant Mateu, que a més no menciona ni que siguin Reis, sinó que explica que són “Mags d’Orient que han vist l’estel del rei dels jueus i que venen a adorar-lo” (Sant Mateu 2:2-3).
Així que no fou fins al segle III que el teòleg cristià Tertulià creà la figura dels Tres Mags d’Orient, que anomenà Melcior, Gaspar i Baltasar, que són els noms que coneixem avui. I encara es va haver d’esperar uns segles més tard, fins al segle VIII, perquè un monjo anglosaxó, Bede el Venerable, els elevés al manuscrit Excerpta latina barbari, a la categoria de reis. 
Tot i amb això, algunes tradicions cristianes, com l’armènia o la siriana, mantenen que no eren tres Reis Mags, sinó que n’eren dotze!
El fet és que la historiografia cristiana els va atorgar un rol i un lloc prou importants perquè dites relíquies fossin portades de Jerusalem, primer a Constatinoble, el segle IV, i just després a Milà, fins a arribar a Colònia l’any 1164 i de la mà de l’Emperador del Sant Imperi Romà Germànic Frederic Barbaroja, un dels cops que va saquejar Milà enfadat perquè el Papa l’havia excomunicat.
Així que les relíquies esmentades es troben a la catedral de Colònia des de fa 855 anys! Cal remarcar que han estat reconegudes des de l’inici per l’Església catòlica, i  que Colònia va ser durant molts anys considerada la ciutat Santa del Nord i que continua sent un lloc de pelegrinatge per a cristians d’arreu del món.
És possible que aquesta llarga permanència d’unes relíquies ricament decorades i exposades a la catedral de Colònia sigui una petjada més que suficient per arrelar una tradició que forma part del nostre llegat.
I a casa nostra, més de vint segles més tard, recordem que els Tres Reis Mags que representen en l’imaginari col·lectiu o bé tres continents –Europa, Àsia i Àfrica– o bé tres àrees geogràfiques –Pèrsia, l’índia i Aràbia– van portar tres presents, l’or, l’encens i la mirra, a l’infant Jesús que acabava de nàixer. I ho transformem any rere any en una màgica il·lusió de presents i de regals per als nostres infants.
Ho fem el 6 de gener, dia de l’Epifania, que en grec vol dir dia de l’Aparició.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic