Ja fa cinc anys que Ordino celebra la Fira del Bestiar, un esdeveniment que es va perdre a mitjans del segle passat i que el Comú ha recuperat amb èxit. Abans es feien fires del bestiar a totes les parròquies però, avui en dia, només se celebren a Ordino, a Canillo i a Andorra la Vella
L’esdeveniment s’ha consolidat, tal com ho demostra el gran volum de gent que es va congregar el cap de setmana passat –vora 3.500 visitants–, amb ganes de veure –i tocar, en el cas sobretot dels més petits–, els 180 caps de bestiar –29 equins, 18 bovins i 120 ovins–, de les dotze explotacions ramaderes de la parròquia que hi van participar.
Però la Fira del bestiar va més enllà, s’ha convertit en un punt de reunió i en una cita molt esperada en el calendari, on hi podem trobar gent del país vinculada o no amb la ramaderia, turistes, escolars, etc.
Inclou un programa d’activitats ple de matisos i per a tots els gustos i edats. Té una gran part dedicada als pagesos, amb l’exposició dels caps de bestiar, la fira concurs, la subhasta nacional de mascles de raça bruna d’Andorra i la demostració de xollar ovelles. També una part destinada a promocionar els productes artesanals i agroalimentaris del país, activitats complementàries com el concurs d’alliolis, així com els tallers per explicar els oficis artesanals vinculats amb el metall, la ceràmica, la fusta, la forja i el tèxtil. Tot plegat, s’amenitza amb actuacions de l’Esbart de les Valls del Nord, la cercavila de Buners i, aquest any, amb el grup folklòric Les bethmalais.
Voldria destacar també el vessant solidari de l’esdeveniment. Es van subhastar tres vaques de raça bruna criades exclusivament a la Reserva de la Biosfera d’Ordino, on hi van participar els restauradors, els quals van comprar les vaques per després vendre la carn als seus restaurants. Una part dels diners recollits es van destinar a l’associació Hi Arribarem, que té com a finalitat fer gaudir de les muntanyes a les persones amb diversitat funcional.
Tanmateix, per sobre de tot, la Fira és un excel·lent reconeixement a la tasca que fan els ramaders, molt necessari perquè és un sector que ha anat perdent pes en la nostra economia, però que, a la vegada, segueix sent indispensable per salvaguardar les nostres muntanyes, el paisatge d’Andorra i conservar les nostres arrels.
També és una gran ocasió per explicar -i de primera mà-, la importància d’aquest sector entre els més petits, com a valor de la nostra història i identitat. Fins a 430 alumnes van visitar la Fira en el seu primer dia, el divendres 9 de maig.
Finalment, un altre aspecte rellevant és que la Fira permet potenciar els vincles amb els nostres veïns francesos de l’Ariege, amb els pobles d’Auzat, Lercoul i Vicdessos, ja que aprofiten la Fira per venir a Andorra i mantenir contacte amb els nostres ramaders i institucions. Aquesta relació amb els pobles francesos de l’altre costat de la muntanya era habitual en temps més llunyans.
Ens hem de felicitar per haver tornat a portar la Fira del Bestiar a la nostra parròquia. He tingut la sort de gaudir-la aquests cinc anys i cada edició és millor i més gran. Un fet que no seria possible sense la implicació del Comú, i especialment del cònsol menor Eduard Betriu, però també la de tots els pagesos d’Ordino perquè, sense ells, evidentment la Fira no es podria celebrar. Aquí també hi té un paper molt destacat el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia. El ministre Guillem Casal està dedicant molts esforços i inversió per acompanyar el sector i permetre la seva pervivència en el futur.
Continuar donant suport al sector primari assegura la seva diversificació, perdurabilitat i la qualitat del producte nacional que ens ofereixen.
A la vegada, potenciar esdeveniments en què siguin protagonistes posa en valor la nostra identitat, patrimoni natural i cultural, fet que ens uneix més com a societat.