Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS)

 

 

La Funció Pública, el déjà vu
En la passada sessió de control del Govern vam formular un seguit de preguntes amb relació a la modificació i al desenvolupament reglat de la Llei de la Funció Pública. En concret, es demanava pel calendari previst per modificar els articles que van ser declarats nuls pel Tribunal Constitucional per inconstitucionals en preveure una regulació per via reglamentària que s’havia de fixar per llei. Volíem conèixer el calendari establert per desenvolupar els diferents reglaments de la llei i també quantes reunions s’havien fet amb els sindicats per tractar específicament tot aquest desenvolupament.

No era la primera vegada que s’interpel·lava la ministra titular de la Funció Pública, però em va semblar que estaven en el mateix punt que al mes de juny. Com en aquella ocasió, tampoc no vam poder aclarir pràcticament res. En la sessió de control del juny no va quedar massa clar si l’executiu preveia modificar únicament els articles suspesos o apostava per una reforma més àmplia i profunda; un camí intermedi entre la reclamació de derogació per part dels sindicats i per part del PS o cenyir-se només a la sentència del Tribunal. Tampoc va quedar clar el termini que el Govern es donava per fer el treball de modificació.

La ministra titular de la Funció Pública va tornar a insistir en l’establiment d’un nou diàleg que tingués en compte la feina feta per reconsiderar quines parts del text es podien millorar amb una visió de futur. Però, a banda d’anunciar-ho i de repetir-ho, s’ha de materialitzar amb una agenda de treball concreta per anar avançant en l’assumpció (o no) d’acords amb els representants sindicals. La ministra ja havia reconegut que “sense la participació dels sindicats no es podrà fer tant la modificació legislativa com el desenvolupament del reglament”. 

No se’ns va tornar a contestar a la pregunta de si el Govern estava disposat a revisar i a modificar la llei i en cas afirmatiu quins eren els aspectes que volien millorar. No sabem què és el que es comparteix amb els sindicats i què no estava ben plantejat a la llei aprovada a inicis del 2019.

Es va insistir a anar més enllà, en el procés de reforma necessària de l’Administració Pública davant els reptes de la digitalització dels processos, però aquests han d’anar acompanyats de la normativa que emmarqui tots aquests canvis amb les majors garanties per al servidor públic i pels administrats. En aquest punt són importants el reglament que regula la carrera professional horitzontal i el relatiu a l’avaluació de l’acompliment. El redactat d’aquests dos reglaments va ser adjudicat l’abril passat a una empresa privada per la quantitat de 104.000 euros i ara, set mesos després,  s’ha de compartir i treballar amb els sindicats. Per dur a terme aquest treball de revisió de la llei i de la redacció de la normativa que se’n deriva, creiem necessari dotar els sindicats dels recursos –hores i assessorament especialitzat– perquè, com a mínim, puguin comptar amb els mateixos que té l’Administració, per estar en igualtat de condicions. Així ho vam manifestar, però tampoc vam obtenir una resposta concreta sobre el suport amb el qual podran comptar.

Ara resta esperar a principis del mes vinent, segons les paraules de la ministra, per conèixer l’evolució dels treballs de la reforma. Confiem que no es tracti d’un “parany” electoralista per fer content l’electorat i que s’allunyi del déjà vu.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic