Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Josep Maria Missé

Josep Maria Missé

Soci de Giraffe Strategy

 

 

La intel·ligència artificial ens farà més eficients




Les darreres setmanes els mitjans de comunicació i les xarxes socials s’han omplert d’articles i notícies sobre la intel·ligència artificial. Un bon grapat d’experts ens han explicat com la IA es consolidarà definitivament aquest 2023, i que les empreses que ho incorporin en les seves operacions obtindran un avantatge competitiu sobre la resta gairebé definitiu. No tinc cap dubte que la IA, juntament amb el blockchain, revolucionarà molts sectors econòmics, i com amb moltes altres innovacions tecnològiques les empreses hauran d’adaptar-s’hi. En el cas de la IA, tot anirà molt més ràpid del que estem acostumats.
Però què és exactament la IA?, es tracta d’una tecnologia que combina diferents algoritmes amb el propòsit de crear màquines amb capacitats similars a les persones. I això és possible perquè els algoritmes, a diferència dels programes informàtics tradicionals, no es limiten a executar un conjunt d’ordres seqüencials, sinó que estan sotmesos a processos d’aprenentatge que els permeten prendre decisions de manera autònoma mitjançant l’anàlisi de dades. De fet, el sistema està inspirat en el procés d’aprenentatge dels humans.
Bona part de les notícies aparegudes els darrers dies han estat causades pel llançament de chatGPT. Es tracta d’una plataforma on podem formular preguntes sobre qualsevol temàtica, demanar-li que ens faci un escrit o fins i tot que ens elabori un petit programa informàtic. Una eina molt senzilla, però amb una experiència d’ús diferencial, ja que t’acabes enduent la impressió que a l’altra banda de l’ordinador hi ha una persona escrivint les respostes. I aquesta sensació creix a mesura que formules preguntes més complexes sobre temes més diversos.
L’aparició de chatGPT ha fet avivar el debat sobre els límits de la intel·ligència artificial. Molta gent és partidària de limitar-ne l’ús, consideren que no és ètic que la responsabilitat d’executar determinades tasques recaigui sobre un algoritme. No és un debat nou, apareix sempre que hi ha una disrupció tecnològica, darrere s’hi amaga la por que la tecnologia ens acabarà substituint. No comparteixo aquesta visió apocalíptica i curta de mires, crec que la IA, com moltes altres tecnologies, serà un amplificador de les capacitats de les persones. Ens permetrà innovar, produir i prendre decisions molt més ràpid, ens accelerarà. Ens hi haurem d’adaptar i aprendre a utilitzar les eines que posa a la nostra disposició.
No és res de nou, ho hem fet moltes vegades. Pensem si no com han canviat els treballs que s’encomanen als nens de secundària els darrers 30 anys. En la meva època era essencial saber buscar informació, i per això passàvem moltes hores entre les pàgines de l’enciclopèdia. L’objectiu era trobar la informació i fer-ne un resum. Aquesta forma de fer va deixar de tenir sentit amb l’aparició d’internet i eines com la Wikipedia. La informació va passar a estar disponible amb un sol clic, era molt fàcil trobar-la. Davant d’això els treballs que s’encomanaven als alumnes es van adaptar, es va deixar de posar el focus en la recerca d’informació, per centrar-se més en l’anàlisi d’aquesta, posar-la en el context adequat, comparar-la i saber presentar-la.
L’aparició de chatGPT suposa un nou repte per al món educatiu, i els treballs hauran d’evolucionar també. L’eina és capaç d’elaborar redaccions sobre temàtiques molt àmplies. El que és interessant de veritat és que el resultat final varia en funció de les instruccions i el context que li facilitem. I segurament és en aquest aspecte on haurem de posar el focus en un futur, en fer que els estudiants aprenguin a donar millors instruccions per extreure’n el màxim rendiment. La IA requereix la nostra supervisió, i bona part dels resultats depenen de com interactuem amb ella. No tinc cap dubte que hem d’evolucionar cap aquí i incorporar aquestes eines per fer més eficient la nostra feina. I com ja va succeir amb la revolució industrial quan vam haver d’aprendre a operar maquinària, ara haurem d’aprendre a operar algoritmes.
Quan penso en clau andorrana, i com les nostres empreses poden incorporar la IA al seu dia a dia, em venen al cap dos aspectes preocupants. En primer lloc, eines com ara chatGPT no es poden fer servir des de casa nostra. Sens dubte una limitació i un missatge per tots aquells que encara dubten de la necessitat d’homologació internacional. En segon lloc, segons una dada recentment publicada pel nostre Govern, el grau de maduresa digital de les nostres empreses és de 3,1 sobre 10. Moltes empreses encara no han entès la necessitat d’afrontar un procés de transformació digital. Hem de fer més pedagogia.

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte