Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de AWard

Alan Ward

Professor

 

 

La intel·ligència artificiosa
Fa unes setmanes, vaig comentar en aquestes columnes que un missatge de correu electrònic vagament sospitós –potser, perquè venia suposadament d’un tal “Christ”– em comminava a redactar un treball acadèmic sobre la intel·ligència artificial, i a presentar-lo davant d’un congrés científic. M’ha vingut ganes de fer-ho. Però, amb el meu caràcter contradictori habitual, opto per presentar un escrit divulgatiu, i davant d’un públic més proper: els meus benvolguts lectors. Però sí que ho faré sobre el tema manat: què és la intel·ligència artificial (IA)?

Fa unes quantes dècades –des dels anys cinquanta, si més no– que la IA és objecte d’estudi dins de cercles acadèmics. Un dels pares de la informàtica, Alan Turing, hi va dedicar uns pensaments. Se li atribueix, possiblement amb caràcter apòcrif, la paternitat del test de Turing: si mantinc una conversa amb una entitat sense tenir-hi contacte directe, sense veure-la, i si soc incapaç de determinar si estic parlant amb un ésser humà o amb una màquina, aleshores és realment una intel·ligència artificial.

Sobre els anys, s’han dissenyat diferents models d’IA: classificació d’informacions, cerca de patrons dins de dades, raonament abstracte i resolució de problemes d’optimització, entre altres. De tots aquests, constato que tan sols els problemes de reconeixement de patrons tenen una acceptació dins el boom més recent del fenomen.

És natural, quan hi pensem. A qui li interessa l’aplicació de la IA? Qui disposa de dades suficients perquè li interessi invertir uns quants dòlars en l’anàlisi de big data? Quan algunes plataformes de xarxes socials cerquen cares dels seus usuaris –i de persones que no són clients directes seus– dins de bases de dades fotogràfiques, pot ser en interès propi d’aquestes empreses? Quan apareixen un gran nombre de suposats assistents electrònics que responen a ordres de veu, el fet que hagin d’acomplir una part del tractament de les dades de veu en servidors aliens i no en el nostre dispositiu implica la transmissió del nostre so cap a aquells servidors. A favor de qui serà fet? Sospito que no comporta només avantatges per a aquella gent que tenen instal·lat un micròfon obert en permanència al costat del seu llit quan dormen.

Malauradament, totes les altres qüestions pròpies de la IA s’han quedat pel camí. Avui en dia, poc es parla del raonament automàtic. Les iniciatives d’aplicació d’algoritmes d’optimització –com ara, en el camp de la conducció automàtica de vehicles– es fan a porta tancada, i sense que el públic en general, que també s’hi juga la vida, tingui cap accés a examinar la codificació dels programes.

Encara no estic gaire segur què és la intel·ligència artificial. El que sí que tinc clar és que allò que avui se’n diu és una altra cosa, completament diferent.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic