Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eva Tenorio

Eva Tenorio

Presidenta de Projecte Vida

 

 

La lectura, eina contra l’estigma
La setmana passada es va dur a terme la segona edició de la Setmana de Sensibilització sobre Addiccions i Reducció de Riscos, organitzada pe Projecte Vida i amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, el Servei de Joventut d’Andorra la Vella i el ministeri de Cultura, Joventut i Esports.
Enguany, la nostra intenció va ser enfocar-nos en tres àrees diferents per a la prevenció: xerrades dirigides als joves, professionals que treballen amb joves i a les famílies. Tenim el convenciment que la prevenció i la conscienciació no seran efectives tret que aquestes àrees s’implementin de manera coordinada, transversal i sistemàtica. 
També vam comptar amb l’editor de Yonki Books, Oihan Iturbide, amb l’objectiu de trencar l’estigma, connectar i crear consciència sobre l’addicció. Yonki Books és una editorial que publica llibres sobre les addiccions des de diferents perspectives, ja sigui en primera persona, familiar o divulgativa.
Les idees errònies sobre l’addicció poden causar problemes greus: una estigmatització, discriminació, la negativa a buscar ajuda o tractament, la falta de comprensió per part de familiars, amistats, col·legues o altres persones, la reducció d’oportunitats per a treballar o assistir a l’escola, problemes per a trobar habitatge, problemes d’assetjament, abús físic i la creença que mai superaràs uns certs problemes o que la teva situació no millorarà.
Però, quin paper poden exercir els llibres i la lectura en un tema estigmatitzat, ple de tanta desinformació i encara tabú en el segle XXI? Des de Projecte Vida creiem que:
1. Fomenta la reflexió i desenvolupa la intel·ligència.
2. Quan ens identifiquem amb un personatge, ens en sentim “companys”. Si llegeixes un llibre sobre una metgessa exitosa que era addicta a l’heroïna, si un familiar llegeix un llibre escrit per una mare explicant el que ocorre o un doctor t’explica que l’addicció no és un problema de voluntat, és possible que no sentis tanta SOLEDAT, CULPABILITAT O AÏLLAMENT. Llavors ens empoderem i podem enfrontar-nos a la por del que diran, una por molt poderosa, molt estigmatitzant i paralitzadora.
3. Ens ajuden a prendre decisions ben fonamentades i intel·ligents sobre el consum d’alcohol i altres drogues en crear consciència sobre els riscos des d’una perspectiva científica, sense alarmisme ni banalitzacions.
4. La lectura d’aquests llibres també ens ajuda a desenvolupar l’empatia i trencar amb els prejudicis i la ignorància sobre les addiccions.
5. Aquests llibres fomenten a trencar l’autoestigma que moltes vegades ens fa dubtar de nosaltres mateixos, que ens causa molta vergonya culpabilitat, i provoca que no demanem ajuda.
6. Des de la promoció de la lectura, d’aquesta mena de llibres el que volem aconseguir és obrir els ulls de totes les persones i de la societat en general, a partir de generar empatia, comprensió i afecte, ver a les persones que tenen una malaltia com l’addicció i a parlar sense objeccions contra l’estigma, expressar les nostres opinions o a infondre valor en altres persones que enfronten desafiaments similars i educar al públic sobre les seves addiccions o de les seves famílies.
Amb aquest objectiu també va néixer el club del llibre que se celebra en totes les biblioteques del principat i que la pròxima sessió tindrà lloc a la biblioteca d’Escaldes el 15 de gener del 2024 i el títol triat és Jodida adicción. Convido tothom que vingueu, només haureu de donar una mica del vostre temps i a canvi rebreu molta informació sobre diferents realitats que es viuen al nostre país.
Trista època la nostra! És més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici (Albert Einstein).

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte