La setmana passada es va dur a terme la segona edició de la Setmana de Sensibilització sobre Addiccions i Reducció de Riscos, organitzada pe Projecte Vida i amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, el Servei de Joventut d’Andorra la Vella i el ministeri de Cultura, Joventut i Esports.
Enguany, la nostra intenció va ser enfocar-nos en tres àrees diferents per a la prevenció: xerrades dirigides als joves, professionals que treballen amb joves i a les famílies. Tenim el convenciment que la prevenció i la conscienciació no seran efectives tret que aquestes àrees s’implementin de manera coordinada, transversal i sistemàtica. 
També vam comptar amb l’editor de Yonki Books, Oihan Iturbide, amb l’objectiu de trencar l’estigma, connectar i crear consciència sobre l’addicció. Yonki Books és una editorial que publica llibres sobre les addiccions des de diferents perspectives, ja sigui en primera persona, familiar o divulgativa.
Les idees errònies sobre l’addicció poden causar problemes greus: una estigmatització, discriminació, la negativa a buscar ajuda o tractament, la falta de comprensió per part de familiars, amistats, col·legues o altres persones, la reducció d’oportunitats per a treballar o assistir a l’escola, problemes per a trobar habitatge, problemes d’assetjament, abús físic i la creença que mai superaràs uns certs problemes o que la teva situació no millorarà.
Però, quin paper poden exercir els llibres i la lectura en un tema estigmatitzat, ple de tanta desinformació i encara tabú en el segle XXI? Des de Projecte Vida creiem que:
1. Fomenta la reflexió i desenvolupa la intel·ligència.
2. Quan ens identifiquem amb un personatge, ens en sentim “companys”. Si llegeixes un llibre sobre una metgessa exitosa que era addicta a l’heroïna, si un familiar llegeix un llibre escrit per una mare explicant el que ocorre o un doctor t’explica que l’addicció no és un problema de voluntat, és possible que no sentis tanta SOLEDAT, CULPABILITAT O AÏLLAMENT. Llavors ens empoderem i podem enfrontar-nos a la por del que diran, una por molt poderosa, molt estigmatitzant i paralitzadora.
3. Ens ajuden a prendre decisions ben fonamentades i intel·ligents sobre el consum d’alcohol i altres drogues en crear consciència sobre els riscos des d’una perspectiva científica, sense alarmisme ni banalitzacions.
4. La lectura d’aquests llibres també ens ajuda a desenvolupar l’empatia i trencar amb els prejudicis i la ignorància sobre les addiccions.
5. Aquests llibres fomenten a trencar l’autoestigma que moltes vegades ens fa dubtar de nosaltres mateixos, que ens causa molta vergonya culpabilitat, i provoca que no demanem ajuda.
6. Des de la promoció de la lectura, d’aquesta mena de llibres el que volem aconseguir és obrir els ulls de totes les persones i de la societat en general, a partir de generar empatia, comprensió i afecte, ver a les persones que tenen una malaltia com l’addicció i a parlar sense objeccions contra l’estigma, expressar les nostres opinions o a infondre valor en altres persones que enfronten desafiaments similars i educar al públic sobre les seves addiccions o de les seves famílies.
Amb aquest objectiu també va néixer el club del llibre que se celebra en totes les biblioteques del principat i que la pròxima sessió tindrà lloc a la biblioteca d’Escaldes el 15 de gener del 2024 i el títol triat és Jodida adicción. Convido tothom que vingueu, només haureu de donar una mica del vostre temps i a canvi rebreu molta informació sobre diferents realitats que es viuen al nostre país.
Trista època la nostra! És més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici (Albert Einstein).