Fa uns dies, una persona lligada a l’àmbit de la justícia em feia la reflexió següent: quan una persona acudeix als tribunals ha de ser conscient que la sentència que obtingui no necessàriament s’adaptarà al que necessita. I encara que guanyi pot acabar insatisfeta. Per tenir una solució “feta a mida”, la mediació és una millor opció. 
La mediació, tal com s’està configurant a Andorra, és una eina alternativa i també de col·laboració amb la via judicial. Consisteix en la intervenció d’un professional neutral i imparcial que ajuda les parts a escoltar-se, empatitzar i negociar solucions que els permetin arribar a construir el seu acord. Potser aquest és un dels grans avantatges: l’acord de mediació no serà imposat per una tercera part, sinó consensuat pels protagonistes del conflicte.
Per sort, a Andorra tenim motius per estar satisfets sobre els avenços que ha fet la mediació durant el 2018. En primer lloc, des de la primavera tenim la Llei 3/2018 de mediació, una llei d’abast general que regula els aspectes bàsics d’aquest procediment alternatiu de gestió de conflictes, així com els requisits per exercir com a persona mediadora.
En un àmbit similar, des de fa pocs mesos comptem amb alguns dels reglaments que la despleguen: un reglament regulador del registre de persones mediadores i un altre que crea la comissió de mediació, que ja està constituïda. És de preveure que els pròxims també es pugui aprovar el Reglament de mediació. Però no només hem avançat en matèria de legislació, ja que aquest 2019 està en marxa la segona edició del postgrau en mediació. Des del mes d’octubre una vintena de professionals (advocades, juristes, treballadores socials...) s’estan formant per esdevenir la pròxima fornada de persones mediadores d’Andorra.
Finalment, és patent que el coneixement social d’aquesta alternativa és cada cop més ampli. Per sort, a Andorra comptem amb la complicitat de mitjans de comunicació, la universitat i les associacions professionals, que donen suport a les diverses iniciatives per promoure la mediació.
Què necessitem les persones mediadores? És necessari, però, que anem més enllà de celebrar el que tenim i pensem en el que ens faria falta per continuar creixent.
Cal recalcar que es tracta d’una eina que pot ajudar a millorar la convivència al país, ja que un altre dels seus beneficis és que promou una gestió dels conflictes a través del diàleg. Aquest reforç de la cultura de la pau, de triar l’opció del pacte en lloc de l’enfrontament pot tenir efectes més enllà de la Batllia.
En converses amb altres mediadors, una de les constatacions que fem és que si aquesta eina no es fa servir més sovint és perquè no es coneix. Per això aquest hauria de ser un dels punts principals en què hauríem de treballar. En aquest esforç, els mediadors necessitem la col·laboració de l’administració de justícia, especialment advocats i batlles. Com recalquem sovint, la mediació no és una amenaça, sinó una oportunitat de col·laboració que pot beneficiar totes les parts, el justiciable el primer. 
A Andorra tenim una massa crítica suficient com per respondre a la curiositat sobre la mediació en qualsevol àmbit, ja que tenim persones mediadores formades entre el col·lectiu de l’advocacia, la Cambra de Comerç, l’administració de justícia i l’administració pública. Si teniu un conflicte i voleu resoldre’l amb diàleg, no us faci por informar-vos sobre la mediació: no obliga a res i pot obrir grans oportunitats.
Feliç Dia europeu de la mediació!