Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

La mediació: per a què serveix?

Autor: Manuela Ortega (Mediadora)


El 19 d’abril va entrar en vigor a Andorra la Llei de mediació. Per tal de donar a conèixer les oportunitats que aquesta llei obre per a la ciutadania, al llarg dels propers mesos un grup de mediadores i mediadors anirem publicant una sèrie d’articles per explicar aquest mètode de resolució de conflictes i acostar la llei que la regula al públic del país.

La llei defineix la mediació com un procés estructurat en què dues o més parts en un conflicte intenten voluntàriament assolir per si mateixes un acord sobre la resolució d’aquest conflicte, amb l’ajuda d’un o diversos mediadors.

La mediació és un procés...

La mediació és bàsicament un procés de comunicació entre dues parts en conflicte per tal que amb l’ajuda i acompanyament d’una tercera part, puguin arribar a trobar solucions i aconseguir acords per restablir les relacions entre elles. Aquesta tercera part és el mediador o mediadora o un equip de mediació.

És un procés en el qual es facilita el desenvolupament de les idees, l’expressió dels sentiments, es tenen en compte els interessos i les necessitats de les parts i es treballa en la cerca d’opcions acceptables per arribar finalment a l’acord que les dues parts accepten lliurement i responsablement.

...en què les parts per si mateixes...

Amb la mediació, les parts són les protagonistes de la gestió del seu conflicte i sempre mantenen el poder de decidir. La mediació apodera les parts, que no són meres espectadores d’un procés en el qual el seus representants parlen per elles davant d’una tercera persona que decideix. En la mediació, les parts són els actors principals: elles parlen i elles decideixen. Els mediadors ajuden a fer-ho possible respectant els principis de bona fe, igualtat de les parts que hi intervenen personalment i sense representants.

...voluntàriament...

La mediació és voluntària. Aquí comença el poder de decidir. En qualsevol moment es pot acabar o reprendre. La voluntat marca també els temps. La mediació és flexible i àgil, en temps i en solucions. Les parts, juntament amb l’equip de mediació, estableixen el calendari i l’horari de treball en funció de les possibilitats i necessitats de cadascú. Les solucions són tan àmplies i variables com la llei i la imaginació ho permetin.

...intenten un acord sobre la resolució del conflicte...

Amb mediació no hi ha guanyador ni perdedor, es busca que les dues parts guanyin. Es pretén superar una confrontació que ha de concloure en una nova relació.

Aquesta nova relació surt d’un acord fet a mida, com un bon vestit. El acords en mediació poden ser totals o parcials, temporals o definitius, preparats per les parts o pels mediadors. Abans de la seva signatura, es poden revisar tantes vegades com calgui.

L’esborrany d’acord es pot consultar amb advocats, familiars, altres professionals i experts. Quan les parts donen la seva conformitat ho fan amb la tranquil·litat de tenir el ple convenciment que es tracta del millor acord possible. La formalització de l’acord es pot aconseguir amb l’homologació judicial o amb l’elevació a escriptura pública davant de notari.

...amb l’ajuda de mediadors.

Els mediadors són professionals, experts en diferents àmbits, degudament autoritzats, que compleixen els requisits establerts per la llei i que exerceixen la seva funció amb independència, imparcialitat, neutralitat i el deure de secret professional.

Conclusió

Com recull l’exposició de motius de la llei, la mediació permet elaborar solucions beneficioses i viables mitjançant el diàleg. A la voluntat d’agilitzar els treballs dels tribunals, hem d’afegir-hi la possibilitat d’obtenir solucions responsables i autogestionades que assegurin el compliment posterior dels acords i preservin la futura relació entre les parts.

La Llei de mediació ens apropa al marc europeu en l’aposta per vies alternatives a la via judicial en la solució eficaç de conflictes.

Aquesta llei ens aporta una eina per a la resolució de controvèrsies. Una eina que ens procura agilitat, flexibilitat, empoderament, llibertat en la gestió i per damunt de tot confidencialitat.

No la deixem al calaix, fem-la servir!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte