Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alan Ward

Alan Ward

Enginyer

 

 

La memòria d'Interrnet




Estic escrivint aquest article amb ordinador vell. Potser alguns us recordeu del Macbook model A1181, amb la seva caixa de policarbonat blanc (també hi havia un model de color negre) i la seva pantalla panoràmica i reflectant. Potser d’altres lectors ni tan sols teníeu l’edat d’interessar-vos en ordinadors l’any 2006, quan va aparèixer. Així van les coses de la informàtica; sic transit gloria mundi, com deia l’altre.

Avui, no us vull parlar del fet d’estendre l’ús d’un ordinador o d’un altre dispositiu electrònic. Ja ho vaig fer, tant en aquestes columnes com també durant la Diada d’Andorra que la Societat Andorrana de Ciències va organitzar, aquest any també, a Prada de Conflent. En comptes d’això, m’estimo més centrar-me en el procés de cerca d’informació que vaig fer, abans de tornar a engegar l’ordinador. Som conscients que la societat va evolucionant, i que la mirada que tenim avui sobre una peça tecnològica per la força no pot ser la mateixa que teníem fa uns anys. Penseu, només, en el telèfon mòbil amb teclat plegable que, en el seu moment, estava a la punta de la tecnologia i era objecte de desig de la gent que estava à la page, i que avui és una simple antigalla.

Així, per aquest ordinador que vaig treure del seu calaix m’interessava fixar-me no només en com és avui en comparació amb la meva màquina de cada dia de treball, sinó també en quines eren les reaccions de la premsa especialitzada i dels usuaris que diríem normals de fa tretze anys, quan va aparèixer per primera vegada.

La cosa interessant és que, amb una simple cerca a Internet, vaig aconseguir tornar a trobar aquestes reaccions. Vaig tornar a llegir l’article detallat d’Ars Technica, revista electrònica especialitzada en la matèria, i que lloava els avenços tecnològics d’aquest model en comparació amb els anteriors –tot lamentant la pantalla reflectant. Em vaig tornar a endinsar en els comentaris dels seus lectors, alguns crítics però altres favorables al nou ordinador i amb la facilitat amb què es podien substituir la bateria, la memòria i el disc dur. Jo tenia accés a suficient informació per poder copsar prou bé no només els fets concrets i les dades tècniques precises sobre el giny, sinó també la visió humana que se n’havia tingut aleshores.

Tot això em fa pensar que aquesta memòria infal·lible que té Internet ens pot fer por, sobretot per les dificultats en fer esborrar informació sobre els nostres fets i gestos que, potser, no voldríem que fos disponible eternament per les generacions a venir. Però salvant les lògiques necessitats d’una certa privacitat que reclamem com a individus, té l’avantatge de proporcionar prou informació per poder entendre plenament un fet de societat del nostre passat col·lectiu, i ho fa per primera vegada en la història humana.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte