Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de AWard

Alan Ward

Professor

 

 

La moda i el mòbil
El telèfon mòbil no és un dispositiu de comunicació. Per ser del tot exactes, ja no és només una cosa que serveix només per a la comunicació. Avui en dia, també és una qüestió d’imatge, que forma part del món de la moda.

Ens recordem, alguns, d’aquells mòbils realment excessius de finals dels anys 90, amb alguns models coberts de diamants, i d’altres amb fundes de pell de vaca de veritat. Semblava com si il telefonino hagués trobat el seu lloc dins el món de la moda francesa i italiana de prestigi, posició que no ha abandonat des d’aleshores sinó que ha progressat cap al sector de la moda més popular. Només cal observar la quantitat d’articles de roba, entre altres, que preveuen butxaques especials, llocs per on passar els cables dels auriculars, o disposicions per connectar el mòbil a un carregador amb USB incorporat.

És clar, com que la moda és “aquella cosa tan horrible que l’hem de canviar cada sis mesos” –en paraules d’Oscar Wilde– el telèfon mòbil també ha de participar en l’etern cicle de ruptura amb les aparences establertes per descobrir-ne de noves, subtilment distintes però a la vegada prou properes perquè l’objecte sigui encara suficientment reconeixible. Els fabricants en són del tot partícips, quan declinen les seves sèries de mòbils amb carcasses de diferents colors, que inclouen diversos grisos per a aquells que busquin una imatge més consensual (el gris, com el negre, combina amb tot), o els daurats llampants per a aquells que siguin de l’escola del bling, bling. També han creat models amb la part posterior de vidre: ara, un no només pot tenir marques dels dits a la pantalla, sinó també al darrere de l’aparell. I, per sobre de tot, cal anar sempre per models més prims i estilitzats... i més difícils per desmuntar, reparar i reciclar quan sigui el moment.

El lector haurà entès que un servidor no sempre entén la lògica del fenomen del mòbil i de la seva moda.

En tot cas, no puc evitar fer un paral·lelisme entre el telèfon d’avui i els accessoris d’altres temps. Al segle dinou i els primers anys del vint, no es podia veure ningú de la burgesia ciutadana sortir al carrer sense el seu barret i els guants i, potser, un bastó pels homes i un para-sol per a les senyores. Hi ha països i castes socials que encara s’hi creurien. Més endavant, l’arribada dels americanismes després de la Segona Guerra Mundial va posar de moda la cigarreta, amb aquella manera que tenien els actors i les actrius de l’època de sostenir-la d’aquella manera, d’un gest volgudament negligent i copiat per tots. Avui, hi tornem a ser. No es pot tenir un mòbil tan sols per xerrar pel telèfon. Al contrari: cal teclejar de manera desimbolta d’una sola mà, com si res. Cal mantenir l’aparell al bon angle davant de la cara, mentre dictem una ràpida missiva whatsappera. Si no ho féssim així, ai!, no estaríem à la page.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic