Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Felip Gallardo

Felip Gallardo

Coordinador CEA-Micro

 

 

La nova manera de (tele)treballar
Una de les conseqüències laborals de la pandèmia sanitària és que s’ha trencat la barrera psicològica de l’espai domèstic com a entorn de privacitat. Els domicilis confinats s’han transformat en extensions de les empreses tradicionals, amb els costos personals i familiars afegits per als treballadors. 
La imposició del teletreball com a mesura de prevenció davant el coronavirus, està servint a molts directius i gestors de recursos humans com una palanca de transformació de l’estructura i la digitalització de l’empresa; així com per optimitzar els recursos i costos empresarials. Veníem d’unes xifres minses on els teletreballadors assalariats no representaven ni el 10% del gruix del teixit laboral i on aquest tipus de feina es desenvolupava en períodes més aviat ocasionals i no permanents. 
L’emergència sanitària ha trencat aquesta tendència i obligat a una adaptació en temps real a molts empleats que no estaven preparats ni equipats de manera adequada. Què està passant amb qui no disposa d’un lloc apte a casa per teletreballar? O amb qui necessita un suport tecnològic i estratègic molt especialitzat? O amb qui l’ambient familiar no li permet desenvolupar l’activitat laboral amb normalitat? 
Passada la fase d’emergència és temps d’analitzar aquest experiment que ha arribat per quedar-se. L’escenari que se’n deriva és preocupant pel que respecta a les condicions reals en què es teletreballa. I demana solucions existents i disponibles, com ara recórrer als espais de coworking, com a alternativa a teletreballar a casa, tan coneguts pels autònoms i emprenedors, els avantatges dels quals es resumeix en aquests cinc punts: 
Els espais de coworking són un ecosistema de treball viu que estimula un contacte social difícil de reproduir des de casa, i on les interaccions permeten ampliar la nostra xarxa d’amistats, coneguts i col·laboradors. Es té l’oportunitat de compartir experiències i de formar part d’una comunitat de professionals.
Instal·lar empleats en un espai de coworking és una manera d’oferir un marc estable lluny de les distraccions i interrupcions dels habitatges personals. S’incentiva mantenir el focus en les tasques importants amb la màxima concentració en un espai equipat amb mitjans i xarxes informàtiques que funcionen. Un espai que, a més, permet realitzar reunions i rebre clients, socis o proveïdors en un entorn professional.
Una varietat de perfils de treballadors i emprenedors de diferents sectors es congreguen en un mateix espai de coworking i en un moment donat es poden establir sinergies: especialistes en estratègia digital, dissenyadors, programadors, advocats, mediadors, comptables, enginyers… El mix d’aquests perfils permet incrementar la creativitat i resoldre problemes de forma innovadora i dinàmica.
Els espais de coworking ofereixen ergonomies de treball idèntiques a les de les empreses que respecten les bones postures que costen de mantenir al sofà de casa, davant una tauleta baixa entre el sofà i la tele, o a la taula de menjador.
L’afiliació a diferents programes internacionals permet als coworkers utilitzar altres espais de coworking en funció de les necessitats. Són opcions molt interessants per a qui s’ha de desplaçar puntualment a l’estranger i mantenir la rutina de treball.
A la fi, l’equilibri en aquesta situació excepcional que tendeix cap a la nova normalitat, se situarà en la integració dels principals beneficis del teletreball, de major flexibilitat i l’autonomia, en els espais de coworking per tal de reproduir de manera més eficaç i eficient l’esquema laboral tradicional. Per a les empreses representarà un estalvi i l’oferta extra de motivació i benestar per als seus empleats que podran, a més, evitar la porositat entre els àmbits empresarial i domèstic, i recuperar la tan necessària privacitat de les seves llars. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic