Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

La realitat atura Espot
Dues punyents realitats han aturat la tournée preelectoral de Xavier Espot. Aquell Xavier Espot somrient que durant mesos sortia cada dia a la premsa envoltat de padrins i nens, ha desaparegut de les portades.

1. Realitat judicial

Dilluns passat el jutjat d’instrucció 38 de Madrid va concloure que Banco de Madrid no era una estructura de blanqueig. És la quarta sentència que eximeix de culpa la filial de BPA i els seus administradors. La sentència deixa clar que quan BPA va adquirir Banco Madrid va reforçar molt els mecanismes de control contra el blanqueig. També conclou que no hi havia cap operació de blanqueig entre BPA i Banco de Madrid pel cas Petrov, posant en ridícul la fiscalia i la instrucció andorrana i deixant l’espoli de BPA sense fonament legal.

Mentrestant, a Andorra, els tribunals han de recusar magistrats del macrojudici contra BPA per absurdes amenaces en públic a un advocat. Algú es pensa que un magistrat expert i preparat pot cometre errors d’aquest tipus? És impossible. Els qui realment coneixen la justícia andorrana es plantegen seriosament si els magistrats estarien posant en safata la seva recusació, perquè no voldrien jutjar aquest cas. Perquè estarien farts de les pressions polítiques. Perquè estarien farts del forcing continuat de Govern –i de la representació de DA a la cúpula de la justícia– per eliminar la independència judicial. Sr. Espot, més que aturar la precampanya vostè hauria de dimitir per manca de respecte a la justícia.

2. Realitat social

El Govern reconeix que el seu mandat acaba amb un greu problema social: la pèrdua de poder adquisitiu. Dimarts passat, el mateix Espot va sortir de bracet amb Jordi Cinca per anunciar unes almoines socials i per dir, amb veu compungida, que la pèrdua de poder adquisitiu era deguda a la congelació dels sous. Una altra vegada el Govern Martí-Cinca -Espot desvia la martellada contra un innocent, en aquest cas, contra els empresaris.

Diguem-ho clar. La pèrdua de poder adquisitiu de les persones que vivim a Andorra és culpa de les accions següents del Govern Martí-Cinca-Espot:

–Una legislació copiada matusserament d’Espanya que ha malmès els principals pilars econòmics, de forma que el valor afegit brut real per càpita del 2018 està netament per sota del 2011.

–Un increment de la pressió fiscal de quasi el 50%, que ha passat de nivells del 17% als actuals nivells del 25%. És el resultat de posar IGI i l’IRPF i pujar les contribucions a la CASS. Sent l’IGI i l’IRPF uns mecanismes per alliberar a la banca de la càrrega fiscal que representava l’ISI bancari i per carregar aquesta pressió fiscal a les esquenes de la classe treballadora.

–Un brutal augment del cost dels nous contractes de lloguer degut a la destrucció de l’oferta de pisos de lloguer, fruit de la combinació de tres factors:

a) Llibertat descontrolada per transformar pisos de lloguer en allotjaments turístics.

b) Bloqueig d’uns 2.000 pisos de no residents que van confiar en la paraula de Govern que no faria intercanvi automàtic i que s’han vist atrapats per la traïdoria d’Estat de DA. Uns pisos que han esdevingut pisos fantasma que no es poden vendre ni llogar.

c) Pèrdua de seguretat jurídica, donat que avui tot és susceptible de ser considerat blanqueig. Escenari que espanta inversors nacionals i estrangers a l’hora de fer promocions a Andorra.

La factura de la borratxera de DA l’està pagant el poble. Un poble que diu prou i es manifesta al carrer com mai havia fet. I es tornarà a manifestar el dia 16 i tornarem a fer costat a la manifestació. Avui tothom veu que DA va enganyar el poble quan deia que l’IRPF i l’intercanvi automàtic permetrien l’obertura de nous sectors econòmics i la millora de les condicions de treball. Sols ha servit per complicar la vida a la gent, per reduir la capacitat econòmica del ciutadà i per destruir pilars econòmics.

De les solucions, en parlarem durant la campanya electoral. Dels documents que demostren el destructiu paper del Govern Martí-Cinca-Espot, també.

Comentaris: 1

Comentaris

Les realitats són les que són, però el problema Eusebi és molt clar: com podreu tots els caps de llista, tots els polítics aspirants al poder establir l'estratègia adequada per l'identificació amb el vot popular ? Com us aproximareu al vot popular ? Com us guanyareu la simpatia i empatia del vot popular ? És un tema major. Cada partit podrà establir el programa més atractiu que vulgui, però es necessitarà associar el carisma i la proximitat humana per que el poble us faci cas i es senti identificat amb la persona darrera el polític. No serà evident establir aquesta simbiosi, assumint la part emotiva i el repte de transparència en que us tocarà responsabilitzar-vos com aspirants al poder. Lideratge emocional pur i dur, vaja. Persona política que haurà d'ésser considerada el fidel representant dels valors i de l'ética que els representa, que representa al poble. No us enganyeu: la participació efectiva del vot popular és l'únic factor que podrà marcar una diferència significativa en els resultats de les properes eleccions. Un vot popular que es troba fastiguejat de de les corrupteles i de les falses promeses basades en principis de bona voluntat. Un vot popular fastiguejat de les accions de la classe política actual i passada, i de tot l'elitisme que l'envolta.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic