Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

La relació entre Antoni Martí i els diners

Autor: Eusebi Nomen (Exconseller general)


El veritable cost econòmic de la corrupció és en allò que els polítics són capaços de destruir per poder cobrar una comissió. És a dir, en les obres mal fetes o sobrefacturades, les contractacions a sobrepreu o els espolis que realitzen, per cobrar una comissió. La comissió sempre és una fracció del mal global.

La corrupció comporta una destrucció de la imatge del país. Els inversors seriosos no poden posar la seva seu o operar des de països amb dossiers com el d’un cap de Govern amb un passat d’arquitecte/cònsol major o un ministre de finances expert en operacions daurades o brillants a l’Àfrica de sang. Els diners tenen importància però, quan es perd la noció dels límits i es considera normal allò que els nostres polítics actuals consideren normal, aleshores s’impossibilita el veritable creixement econòmic i social. Passes a ser una societat que sols atreu especuladors o traficants, com hem vist amb el gran nombre d’empreses xineses d’inversió estrangera establertes a Encamp. Passes a ser una societat que espanta els rigorosos creadors de valor econòmic.

Per sort per a Andorra, en breu tindrem eleccions. Unes eleccions que poden obrir la porta a un canvi que faci net d’especuladors i malabaristes dels límits ètics, per esdevenir una terra amb seguretat jurídica que atregui els veritables creadors de valor. La campanya electoral serà una excel·lent ocasió per debatre estranyes relacions entre Antoni Martí i els diners. I, sobretot, per debatre estranyes relacions entre aquella cúpula de menja galetes que dominaria DA i els diners.

Per exemple, segons l’AREB, es justifica la previsió de pagar tres milions d’euros en honoraris a un despatx d’advocats on treballa un membre de la cúpula de DA, ja que l’AREB s’enfronta a 109 procediments en què es reclamen 2.745 milions relacionats amb BPA. Per posar les coses en perspectiva, tinguem en compte que, segons PwC, el total d’actius i de passius de BPA a 18 de març 2015 eren de 1.882 milions. Recordem que, segons PwC, en el seu informe de 30 d’abril de 2015, la destrucció de valor que hauria patit BPA, els seus clients, accionistes i empleats, hauria estat entre 314, en un escenari raonable, i 582 milions, en un escenari pessimista. De forma que queda evident que per la via de la resolució l’AREB ha fet una veritable destrossa si tenim en compte que se li reclamen 2.745 milions d’euros. És a dir, un import netament superior al valor de tot l’actiu i passiu del balanç. Fet que implica que l’AREB també hauria destruït valor del fora balanç. Aquesta realitat implica que el procés de resolució va incomplir el requisit bàsic que la resolució no pot destruir més valor que una liquidació. Des d’un punt de vista tècnic, és francament difícil fer una destrucció d’aquesta magnitud que sigui accidental.

Però semblaria que totes les persones que han envoltat el cas BPA no perdran diners. De fet, algú guanyarà diners. Molts menys dels que s’han destruït, però en guanyarà. S’imagina que durant les eleccions es pugui debatre en detall allò que van fer PwC i l’AREB? Unes actuacions que haurien permès la destrucció de valor que van patir, i segueixen patint, clients socis i empleats. S’imagina que seguidament es posi sobre la taula el preu que va pagar JC Flowers i s’imagina que seguidament sortís a llum el preu pel qual JC Flowers estaria revenent Vall Banc? S’imagina que una candidatura, que tingués allò que cal tenir, posi sobre la taula qui guanyarà diners de valent en el cas BPA, mentre milers de clients maldiuen el dia que van confiar en Andorra? S’imagina que una candidatura posi sobre la taula el que realment hi ha hagut darrera d’aquest espoli i l’estranya relació entre diners i política?

La bona notícia és que poden estar segurs que durant la propera campanya electoral aquesta candidatura estarà present a les taules de debat electoral. Serà el moment d’entendre les estranyes relacions entre la nostra política i els diners. I serà el moment de votar per allò que vostè prefereixi i per l’Andorra en què vostè vulgui viure.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic