Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de OVilella

Oriol Vilella Sala

Músic

 

 

La religió a l’escola




Un debat al Consell General va encetar al juliol un debat paral·lel a twitter. Tot plegat anava sobre l’assignatura de religió a l’escola andorrana.
Òbviament l’obligatorietat de l’assignatura estava pràcticament descartada, però la discussió anava sobre si calia mantenir aquesta assignatura de religió que imparteix el bisbat de manera voluntària.

Tota la meva educació ha estat en centres d’educació cristiana. Els tres centres educatius als quals vaig anar quan era nen i jove van ser el col·legi de la Sagrada Família, on vaig ser-hi només un curs a la curta edat de quatre anys, tot seguit vaig començar l’educació primària al col·legi Janer, on vaig fer també tot l’EGB. El BUP el vaig fer al Sant Ermengol, tot això sense provenir d’una família gaire practicant. Però l’alternativa en aquells temps on encara no hi havia l’escola andorrana era l’educació en castellà o en francès dels sistemes educatius dels Estats veïns, i a casa van preferir que la nostra educació fos en català.

Així i tot he de reconèixer que tota l’educació tintada de religió que vaig rebre en aquests centres m’ha servit per conèixer tota la part històrica del que ha estat la tradició judeocristiana, tenint en compte que la civilització occidental en la qual estem encabits geogràficament, té els seus fonaments en aquesta cultura, i que s’ha acabat convertint en la nostra ètica, els nostres valors.
Quan veig un disc de Bach com La Passió segons Sant Mateu, sé que té connotacions bíbliques, però potser els meus fills, que no han fet la comunió ni religió a l’escola, no en sabran mai l’origen.

Han estat molts anys d’influència i això s’aprecia en la història de l’art, en la música dels darrers mil anys, en la literatura i en l’arquitectura que ens envolta. Quan veiem el David de Miquel Àngel amb la fona a la mà, sabem de què va el conte.

Però, què passa si en lloc de marxar de vacances a Florència decidim anar al Bhutan? Doncs que segurament ens perdrem la meitat del missatge.

Està clar que, si no hem tingut l’interès d’aprendre-ho pel nostre compte, amb l’educació que hem rebut no tenim ni idea de la influència que les altres religions que hi ha al món han exercit en el seu entorn; en l’art i en la seva cultura en general. Ho intuïm, clar, però si en lloc d’haver-se centrat només en la religió cristiana ensenyessin als nostres fills una mica del que va el budisme, amb els seus símbols, l’islamisme amb tot el que ha influït a l’Àfrica, l’Àsia i el sud-est d’Europa o l’hinduisme, amb els seus preciosos poemes èpics, llegendes i mites. Això els faria ser més oberts, vist tot sempre des del punt de vista de l’art i de les humanitats, i els faria sentir-se més part d’aquest món que, com deia abans, cada dia és més petit.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte