Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de David Murias

David Murias

Filòsof

 

 

La responsabilitat de ser lliure
Els grans pensadors de la humanitat sempre han debatut sobre un dels assumptes més vitals i importants de la natura humana: la llibertat. I l’eterna pregunta que la filosofia sempre s’ha plantejat és si som o no lliures en la nostra vida. Tenim realment llibertat en les nostres accions o decisions de vida? O som uns esclaus del sistema, la societat o els col·lectius i grups que ens obliguen a seguir unes ordres imposades? D’aquesta qüestió d’envergadura tan elevada, tu què en penses?

Veient com està la vida: amb una corrupció de la classe política alta a molts països del món, una economia mundial fracturada i inestable, uns nivells d’infelicitat, depressió i angoixa mai vistos en temps passats en la població, unes condicions de vida cada cop més complicades per a la majoria de les persones, una desaparició quasi total de principis i valors humans en les nostres relacions socials, una dictadura de la tecnologia en la nostra vida diària... i un llarg etcètera, podríem pensar que si alguna cosa no té l’ésser humà és precisament llibertat. Però, tal qüestió d’envergadura, com dèiem abans, realment necessita una anàlisi més detallada i profunda sobre la veritat de la llibertat. Sé que no és senzill que cultivis un enfocament mental positiu de la vida quan la mateixa vida t’envia circumstàncies negatives i problemàtiques cada dia.

Sé que no és fàcil ser positiu en els temps que corren: sense diners, amb problemes de parella, amb fills desorientats a la vida, amb un buit existencial angoixós, amb la gent plena d’enveja i crítica, amb... Tot és complicat, sí, però no és complicat perquè sigui de forma natural complicat, sinó perquè nosaltres ho veiem i ho fem complicat. Aquest és el preu que es paga per ser inconscient de l’autèntica llibertat humana, de la qual no ens han parlat i molt pocs utilitzen de manera adequada per al seu benestar i felicitat. Aquesta és la llibertat de pensament i d’actitud, la llibertat mental. Comentava el psiquiatre Víctor Frank que ell va sobreviure als camps de concentració nazis perquè mai el van esclavitzar mentalment, ell va aconseguir dominar els seus pensaments fins al punt de decidir lliurement què volia pensar. La seva idea central va ser que sobreviuria a aquell infern, així ho va decidir dintre d’ell, i així va passar.

Que sigui complicat o senzill depèn de nosaltres, de la nostra actitud mental envers les circumstàncies que ens afecten. Tu tens el poder de triar un pensament o un altre en referència als problemes o a les alegries que tens al teu camí diari. Et pot afectar l’entorn, el context social, els mitjans de comunicació, la gent que t’envolta, la família, els amics, la parella, però al final, a l’últim moment, tu ets la persona que decideix què vol fer, com vol pensar. Ningú t’obliga a dir-te: “jo no puc fer això, jo no tinc les qualitats per aconseguir això”. I tampoc ningú t’obliga a dir-te: “jo soc capaç de tot, jo puc aconseguir el que em proposi”.

L’home, en últim terme, és lliure, és molt lliure de poder decidir la seva actitud en el seu univers interior. Nosaltres som lliures, molt lliures, som tan lliures que estem condemnats a la responsabilitat d’utilitzar aquesta llibertat, i molts no la utilitzen per por a equivocar-se o no saber decidir correctament. Com manifestava el filòsof francès Sartre: “estem condemnats a la llibertat de decidir”, doncs sempre hem d’acabar triant què farem en la nostra existència.

Gran part d’aquesta societat perd el temps sentint-se víctima de la vida, quan en realitat és ell mateix qui es fa la víctima de la seva pròpia llibertat. Recorda: deixa de queixar-te i plorar, tu tens el poder de ser lliure i d’utilitzar la teva llibertat per construir la teva vida mental, que tot seguit es convertirà en la teva vida material. El savi Epictet exclamava als seus alumnes: “el que importa no és el que et passa, sinó com et prens les coses que et passen. El que importa no és el que tens, sinó el que tu desitges tenir”. Major reverència a la llibertat humana no n’hi ha. Responsabilitza’t de la teva llibertat!

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic