Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

La revolució Trotalibros
Editar llibres no és fàcil. Editar (o reeditar) llibres oblidats i que no han tingut la difusió merescuda per la seva qualitat, és encara un xic més difícil. I fer-ho des d’Andorra, lluny dels grans centres editorials del món, i acabar trobant el teu propi espai i ser reconegut pels lectors en poc temps té un mèrit enorme. I aquest mèrit és ni més ni menys que del bo d’en Jan Arimany, l’editor de Trotalibros, que ha revolucionat el concepte dels llibres que es fan a les nostres valls andorranes.

És possible que a algun lector d’aquest mitjà encara no li soni el nom de l’editorial que acabem de citar, i en part això es pot deure al fet que per ara Trotalibros no publica llibres d’autors andorrans o de temàtica andorrana. I clar, a casa nostra, és comprensible que primer coneguem aquells que parlen de nosaltres que aquells que narren històries foranes. Un altre mèrit més, doncs, a sumar a l’editor, que ha pogut consolidar un projecte des d’aquí amb una vocació global sense la necessitat de recórrer a la producció local, d’excel·lent qualitat darrerament, per assentar-se.

M’atreviria a dir que des de l’època de Casal i Vall, en un context força diferent de l’actual als nostres països veïns, ningú havia tingut la gosadia d’iniciar un projecte com el del Jan. Un projecte que ha demostrat que Andorra és un lloc tan bo com qualsevol altre (i més en aquest món tan globalitzat i interconnectat) per editar llibres que es venguin en un altre Estat o en un altre continent com és l’americà, per exemple. Al seu catàleg de set obres hi trobem autors com ara Nikos Kavadías, James Hilton o Anna Kavan, noms propis de la literatura internacional als quals s’ha sumat, darrerament també, Víctor Català (sí, na Caterina Albert) amb Solitud en llengua castellana. Un catàleg que de ben segur s’anirà ampliant i que també tindrà espai per al català ben aviat. I tot això sumat a una edició molt ben cuidada, per dins i per fora, d’aquelles que dona gust de llegir i de contemplar a la posella.
Trotalibros va començar com un blog de ressenyes literàries d’un apassionat de la lectura que compartia les seves reflexions a la xarxa. Alguna vegada, abans que comencés la seva aventura editorial, ja m’havia trobat algun vídeo seu a la xarxa tot parlant de llibres i transmetent una opinió personal que no sempre és fàcil de trobar. Molt sovint, al món del llibre, ens trobem amb recomanacions estandarditzades, notes de premsa sense esperit ni voluntat que semblen mers publireportatges. Veure el Jan amb la seva tassa de cafè recomanant un llibre (o també dient si un no li ha agradat o no l’ha convençut) és una manera diferent d’acostar-se a la literatura i de descobrir llibres i autors als quals potser mai hauries arribat. 

Sempre és bo que algú et pugui transmetre la seva experiència personal amb un llibre, que valgui la redundància és única i irrepetible. De vegades ens veiem sotmesos a la pressió de les lectures que ens imposen per obligació, o que ens imposem per la necessitat d’haver de llegir aquell clàssic o aquell altre. Però la lectura és una experiència plaent i, si no ens genera plaer, vol dir que ens hem equivocat de llibre, que allò no ha estat escrit per a nosaltres, com deia Borges. I per això són tan importants els lectors que t’expliquen amb sinceritat les seves experiències, perquè t’ajuden també a trobar els teus camins a través del bosc de la literatura.

Crec que Trotalibros ha estat una alenada d’aire fresc al sector editorial andorrà. Que se sumin editorials joves amb projectes ambiciosos a d’altres de consolidades i deganes que tanta feina han fet abans (penso en Editorial Andorra, o també en Límits, per exemple) és una gran notícia per fer créixer el múscul de la cultura feta des d’Andorra. I penso que per a la resta d’editors, els seus èxits i les seves bones decisions ens poden marcar el camí per als propis projectes: si Trotalibros ho fa, per què els altres no poden com a mínim intentar de fer-ho? Sigui com sigui, noves editorials són clau per al futur del llibre andorrà, al qual cal desitjar-li una llarga i exitosa vida.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic