Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de David Murias

David Murias

Filòsof

 

 

La teva llibertat
Sé que no és senzill cultivar un enfocament mental positiu de la vida quan la mateixa vida t’envia circumstàncies negatives i destructives cada dia. Sé que no és fàcil ser positiu en els temps que corren: sense diners, amb problemes de parella, amb fills desorientats a la vida, amb un buit existencial angoixós, amb la gent plena d’enveja i crítica, amb...

Tot és complicat, sí, però no és complicat perquè sigui de forma natural complicat, sinó perquè nosaltres ho veiem i ho fem complicat. Que sigui complicat o senzill depèn de nosaltres, de la nostra actitud mental vers les circumstàncies que ens afecten. Tu tens el poder mental de triar un pensament o un altre en referència als problemes o a les alegries que tens en el camí diari. Et pot afectar l’entorn, el context social, els mitjans de comunicació, la gent que t’envolta, però al final, a l’últim moment, tu ets la persona que decideix què vols fer, com vols pensar. Ningú t’obliga a dir-te: “jo no puc fer això, jo no tinc les qualitats per aconseguir això”. I tampoc ningú t’obliga a dir-te: “jo soc capaç de tot, jo puc aconseguir el que em proposi”.

L’home, en últim terme, és lliure, és molt lliure de poder decidir la seva actitud. Aquesta llibertat, que durant molts anys ens l’han venut com una no-llibertat, ja que segons molts, nosaltres sempre som el producte de la nostra vida, mai la nostra vida és el producte de nosaltres mateixos, ha de sortir cap a fora i donar-se a conèixer al món. Nosaltres som lliures, molt lliures, som tan lliures que estem condemnats, com deia el filòsof Sartre, a la llibertat, doncs sempre hem d’acabar triant què farem amb la nostra existència. La condemna amb la qual hem nascut és la mateixa llibertat de la qual es queixen molts, aquesta que diuen que no tenim. Tothom, per molt influenciat que estigui pels estímuls negatius de la vida i la gent, té un magnífic poder, que és aquest de la llibertat de decidir l’actitud i el pensament que ha d’utilitzar per interpretar l’existència i les seves coses.

El 90% d’aquesta societat perd el temps sentint-se víctima de la societat, quan és ell mateix qui es fa víctima de la seva pròpia llibertat, que està enfocada ma-lauradament al negativisme i al desastre. Pot ser difícil ser positiu i constructiu, però la vida et dona a triar i tu tens la llibertat de triar l’enfocament i l’actitud que et portin a l’èxit i a la felicitat o al fracàs i la infelicitat. Tu ets el màxim responsable de la teva vida, ningú més. Si tu et fas responsable de la teva vida i reconeixes que la teva vida és majoritàriament conseqüència de l’actitud que has emprat, ja que els teus pensaments (bons o dolents) t’han portat on estàs ara, tens l’avantatge de capgirar el timó del teu vaixell de vida i posar-lo en direcció on tu vulguis anar, si no, si continues creient que ets víctima d’aquesta desastrosa societat i de les desafortunades circumstàncies, agafa el mocador, perquè encara queda molt per plorar. Recorda: tu tens el poder de ser lliure i utilitzar la teva llibertat per construir una actitud que et porti cap on vulguis anar. Decideix-te ja, perquè el temps corre.

Per acabar, et proposo un petit joc. L’objectiu de l’exercici és aconseguir tenir una actitud positiva davant les circumstàncies reals de la vida en tots els aspectes quotidians. Realitza aquest exercici un mínim de 21 dies, tres setmanes. Agafa un full cada dia i posa dues columnes: problema o circumstància i actitud ideal. A aquest full, posa cada dia els problemes que t’han sorgit durant el dia, a la columna de problemes, i l’actitud o el pensament-enfocament que hauries d’utilitzar per enfocar el problema. Ves llegint-lo cada dia. Amb el temps veuràs com cada vegada tens una actitud més positiva davant els problemes.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic