Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Felip Gallardo

Felip Gallardo

Coordinador CEA-Micro

 

 

La tornada a l’escola
Cada inici de curs escolar el ritu es repeteix. Pares i fills emprenem el camí de l’escola de manera diferent i amb adaptacions. Els nens amb la il·lusió de retrobar-se amb els seus companys i els pares amb les expectatives intactes de contribuir en el seu futur.
Minuts després de deixar-los a l’escola a molts adults ens toca bregar amb una jornada laboral  amb altres expectatives, prou intactes també, per aconseguir aquell projecte al qual aspirem, que ens acceptin el pressupost, d’aixecar la persiana del nostre comerç i comptabilitzar la primera venda del dia. Unes rutines (gairebé uns ritus) que s’han convertit en una proesa per a molts treballadors, la continuïtat a la feina dels quals no està garantida, per a emprenedors al límit de la viabilitat del seu somni, o per a empresaris obligats a enviar part dels treballadors a la suspensió de treball temporal.
Al capvespre, al voltant de la taula per sopar, el recompte de la jornada per part de pares i fills serà diferent, però amb la coincidència de ressaltar allò que de veritat importa i que ens fa despertar i voler començar un nou dia. La resposta és molt personal i variada, fins i tot dins la mateixa llar, però compartida en aquest projecte comú de tots els que comparteixen el mateix sostre.
Sempre he pensat que la nostra casa comuna és el nostre país. Que cada dia ens aixequem en aquest espectacular tros de territori amb motivacions diàries molt variades però recollides sota el paraigua d’un projecte comú, una història compartida, una experiència significativa pròpia.
Fa uns mesos es va crear la secció de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA),  dedicada als autònoms i les microempreses, amb la voluntat de donar respostes específiques a les necessitats d’aquest col·lectiu que no sempre coincideixen amb les empreses més grans. Aquesta secció representa un espai de trobada de la variada riquesa d’autònoms que s’estableixen per compte propi o creen una petita empresa, sumant-se als industrials, professionals de diversos oficis o petits comerciants que fa temps que exerceixen el seu treball.
En aquest temps d’existència i rodatge la CEA Micro ha aconseguit esdevenir un altaveu per al teixit productiu del nostre país molt decisiu per transmetre l’opinió dels representants d’aquest microteixit productiu durant l’actual crisi sanitària i econòmica, i per aconseguir mesures de protecció i contenció del nostre sector.
Amb aquest bagatge, esdevé imprescindible que petits empresaris i emprenedors ens retrobem i consolidem aquest projecte comú per tal d’amplificar el nostre altaveu i decidir el model d’implicació en tot això que importa. Parafrasejant el president nord-americà: “No pregunteu què pot fer el vostre país per vosaltres; pregunteu què podeu fer vosaltres pel vostre país.” Les empreses amb menys de cinc treballadors conformem el 80% del teixit empresarial andorrà. La unitat és el primer pas. Formant part de la CEA Micro i no només fer  ús dels principals serveis que ofereix l’entitat de consultes laborals bàsiques, de denúncies d’intrusisme i competència deslleial, o de col·laboració amb l’administració amb vista a eliminar obstacles, sinó també omplint les reunions per explicar-nos què podem fer per la nostra casa comuna, cadascú dins de la seva particularitat, dins de les seves possibilitats, i participant en les diferents comissions de la CEA, així com en l’impuls de la nova economia a través del blockchain o l’economia circular.
L’objectiu és enfortir la nostra secció amb la mirada posada a seure amb veu i vot a la taula del Consell Econòmic i Social (CES), un espai de diàleg i cooperació en matèria de relacions laborals i de foment de l’ocupació i formació en el treball amb funcions per emetre dictàmens amb caràcter preceptiu i no vinculant en matèries socioeconòmiques, laborals i d’ocupació i formació en el treball dirigides a millorar i enfortir la nostra idiosincràsia de petits grans promotors del país.

Comentaris: 1

Comentaris

Fa temps que ens hem d’unir! Ens fa falta que la veu del petit emprenedor arribi al Govern!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic