Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Quim Valera

Quim Valera

Historiador i divulgador del Patrimoni

 

 

La vaca morta




Ens trobem tristament immersos en la guerra d’Ucraïna, envaïda per l’exèrcit rus des de fa setmanes, saltant-se tots els drets emparats tant per la Declaració dels drets humans, com en el dret internacional. Amb encert, els nostres representants al Consell General han aprovat condemnar la invasió, i afegir-se a la resta del món occidental per efectuar totes les accions possibles per aturar aquesta barbàrie, i de retruc, solidaritzar-se amb el sofert poble ucraïnès. Només lamento que la votació del nostre Consell no fos unànime, atès que una consellera no adscrita va abstenir-se’n al·legant l’ancestral neutralitat andorrana.
Des del respecte a totes les opinions, els arguments de la consellera es basen en un sil·logisme fal·laç, atès que va invocar el Manual Digest per defensar el seu posicionament, i segurament, a falta d’un bon assessorament històric, va confondre la neutralitat andorrana que defensà Fiter i Rossell, on només feia referència al fet de mantenir-se sempre neutral amb els conflictes que poguessin tenir els veïns regnes d’Espanya i França, aquesta darrera constituïda des de fa molts anys com una república. La neutralitat d’Andorra sempre s’ha cenyit vers els seus dos gegantins veïns, el Manual Digest no albirava, ni de bon tros, les planures del Don o del Dnièper.
Un altre mantra incorrecte, que he escoltat i llegit moltes vegades, és el tarannà pacífic d’Andorra en els darrers 700 anys. Els andorrans van tenir sovint conflictes de certa importància vers les comunitats veïnes, gairebé sempre per un detonant relacionat amb les pastures, tan vitals per a la supervivència d’aquelles poblacions, sostingudes per una economia de subsistència, on la ramaderia era vital. La possessió i control de les pastures aprofitades durant el període estival ha generat una nombrosa documentació que sortosament conservem en els nostres arxius, en ella veiem reflectits nombrosos plets que els nostres ancestres van tenir amb els seus veïns occitans, urgellencs, i sobretot amb cerdans, que encara avui en dia presenten queixes de límits a la comarca del Pas de la Casa.
Un conflicte molt famós va ocórrer l’estiu de l’any 1686, quan una vacada propietat de Joan Martí, batlle del poble cerdà d’Enveig, va tenir la gosadia de creuar el riu Arieja i afartar-se a péixer a la Solana d’Andorra, en les pastures sota control ancestral d’encampadans i canillencs. Els andorrans van capturar les vaques cerdanes, i utilitzant l’antiquíssim dret del ban de degolla, van matar-ne una, deixant el cadàver i la sang, com escarni i avís, al mateix lloc dels fets, que des de llavors es coneix com a indret de la Vaca Morta.
Les conseqüències no es farien esperar per part dels cerdans, a qui els va faltar temps per anar a denunciar-ho al governador de la fortalesa de Montlluís, i aquest va enviar un escamot important d’homes armats a Canillo, on van detenir els suposats autors per delicte de pillatge i vandalisme. Sortosament, els testimonis del poble de Merens van treure els canillencs de l’ensurt, no sense abans haver patit empresonament a la fortalesa cerdana. Curiosament, tant Canillo com Encamp havien tingut sovint conflictes amb la gent de Merens i l’Hospitalet-près-l’Andorre, però aquí es va fer bona la dita que els enemics dels meus enemics són els meus amics i els cerdans no gaudien de gaire empatia per part de la resta.
L’admirat Martí Salvans, antic conseller general, malauradament traspassat fa anys, va ser l’autor del millor estudi que s’ha fet mai sobre la Solana d’Andorra, on vaig conèixer aquest fet històric. Aquesta obra només va rebre, incomprensiblement, un accèssit al Premi Principat d’Andorra d’investigació històrica l’any 2010. Serveixi aquest article com un sentit homenatge a la tasca de Salvans, i de retruc, a tots aquells estudiosos del nostre llegat històric i patrimonial, així com els que fan la tasca de la seva divulgació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte