Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

La veritat és una; l'error, múltiple




Vam acabar el 2019 i hem començat el 2020 enmig d’un ambient d’Apocalipsi: incendis devastadors a Austràlia, tensions a Orient mitjà amb l’espantall d’una guerra amb l’Iran, un Brexit real a final d’aquest mes, crisis (econòmiques, polítiques, socials o identitàries) a Europa i a l’Amèrica llatina, malestar institucional als Estats Units, problemes estructurals a l’Àsia. I sobretot a casa nostra i arreu del món, amb una pèrdua de valors molt trista.
En moments de tant desconcert tinc en ment una frase que va pronunciar fa molts anys una de les meves ídols en tant que escriptora francesa i una referent en la lliuta per la igualtat de gènere, Simone de Beauvoir: “La veritat és una i l’error, múltiple”.
I és que som humans i s’assumeix que els humans no som perfectes. És a dir, que cometem errors. L’escriptor i poeta del Txad Aimé Badjam així ho afirma: “Tota aparença treballa per a fer un home perfecte. Però, tota realitat treballa per a fer un home imperfecte.”
I és que en molts dels casos i en tota circumstància la subjectivitat sovint ens acapara i esborra tots els rastres d’objectivitat que podrien guiar les nostres decisions i accions.
I aquests fets i gests són molt més visibles i tenen conseqüències molt més amplificades si la persona ocupa llocs de responsabilitat política, social o judicial en el món en què vivim.
L’escriptor Honoré de Balzac, a La comèdia humana, encara és més lapidari: “Per la seva desesperança l’home només pot fer imperfeccions, ja siguin en bé o en mal. Totes les seves obres intel·lectuals o físiques tenen, a la signatura, la marca de la destrucció.”
Fa uns dies, a la vigília de Reis, ens va deixar en Toni Morell, una persona sàvia que va marcar el nostre país i que mai va escatimar esforços per a rescatar la identitat andorrana. I va marxar regalant-nos un darrer escrit titulat L’any de la prudència, comptant amb les emergències. Hi formulava, per al nostre Govern i per al país, un seguit de desitjos i de prudents recomanacions. I, bevent els darrers mots que Toni Morell ens va lliurar, torno a pensar en la frase de Beauvoir: “La veritat és una, l’error múltiple.”
I és cert que som imperfectes, que ens és difícil de ser objectius, que cometem molts errors i vivim en un món molt convuls, però personalment no m’hi vull resignar i prefereixo creure en l’esperança d’un món millor.
Vull creure que una majoria de persones que ens governen i que ocupen llocs de responsabilitat aquí i arreu del món, són persones que s’interroguen, que reconeixen les seves debilitats, qualitats i capacitats. Persones que fan de la humilitat la força dels seus lideratges i de les seves decisions, defugint la mediocritat. Persones impregnades amb els valors de l’humanisme. Alguns em diran que vist el que vivim aquest tipus de persones són rara avis.
I sí, reconec que observant la crua realitat del que ens envolta, de moment, els meus desitjos d’un país i d’un món millor per al 2020, romanen, doncs això, desitjos, vots, esperança.
Però sempre queda l’humor que fan més grata l’espera! I aplaudeixo i trobo genials els tocs d’humor que dibuixants de vinyetes il·lustren en els diaris, com Jordi Planellas en un rotatiu del país per a mostrar les imperfeccions polítiques, econòmiques i socials del dia a dia. 
Llarga vida a l’humor per a esperar un 2020 millor i per a anhelar que algun dia els errors no siguin tan múltiples.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte