Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carles Perea

Carles Perea

Educador social i psicopedagog

 

 

L’acolliment familiar professionalitzat




L’adolescència és un procés molt complicat de definir. És un constant canvi corporal i emocional que ha d’acabar en el procés de consolidació de la identitat. Sovint hi ha una barreja de sentiments com la desorientació, la confusió o bé la incertesa de preguntar-se en què ha de culminar tot aquest procés. Però no tothom ho fa de la mateixa manera.
La necessitat de conèixer bé els serveis socials i els serveis bàsics d’atenció a la infància i a l’adolescència del Principat, conjuntament amb un seguit d’accions psicoeducatives i socials, seran clau per consolidar unes bases que han de permetre ajudar a evitar revictimitzacions, exclusions i altres situacions greus en què la víctima no és altra que el mateix menor, i edificar un sistema sòlid d’atenció social basat en la prevenció i la pedagogia reeducativa. La importància dels serveis socials ha de permetre el retorn (sempre que sigui possible) a la família nuclear d’origen i potenciar el servei d’acollida familiar. Però no sempre és possible gestionar-ho amb la facilitat desitjable. 
El menor en procés d’adopció també passa per la mateixa crisi d’identitat. Rygaard comenta que l’adolescent pot construir una imatge i percepció de si mateix com la d’algú impotent davant del que li pugui passar, amb el sentiment afegit que no hi podrà fer front a la vida adulta. I això provoca inseguretat, agressivitat i, en molts casos, violència.  Les carències del menor adoptat el fan estar en una posició de més vulnerabilitat. Les experiències viscudes a la vida institucional deixen profundes petjades emocionals (de major o menor envergadura) que influeixen, directament, en la capacitat per mentalitzar i simbolitzar, és a dir, en la seva capacitat per comunicar i elaborar. La capacitat d’abstracció per part de la família adoptant és crucial per reconstruir una base psicoemocional que li permeti afrontar l’adolescència amb més estratègies emocionals. Aquesta etapa pot ser una oportunitat per integrar les seves pèrdues i carències i construir més fortament la seva identitat.
Dilluns 22 d’octubre els ministres Espot i Jover presentaven els dos projectes de llei que hauran d’ampliar la protecció dels infants i els adolescents d’Andorra. Una de les novetats més destacades que ens proposa un d’ells és el nou model d’acolliment familiar professionalitzat. Aquest pretén donar resposta a les situacions que fins ara poden generar exclusió, vulnerabilitat i agreujament de la circumstància social i personal. Independentment de l’atenció psicoeducativa, social i emocional rebuda, l’adolescent o l’infant ha de poder créixer en un ambient menys institucionalitzat i més familiar. Molts dels adolescents tenen dificultats per controlar les seves emocions i tenen poca tolerància a la frustració, totes dues vinculades a la dificultat per gestionar l’ansietat. L’adolescent, fisiològicament, no pot pensar i expulsa el malestar en forma d’agressivitat i violència. Però hem de saber afrontar aquelles circumstàncies que el poden perjudicar. Cal fer-hi front però en un ambient on no hi hagi carència d’afectivitat perquè si no és així, es poden provocar nous dols i pèrdues que generin més ansietat i més problemes de conducta. I el nou model d’acollida professionalitzat hi jugarà un paper clau.
Instaurar-lo promou, entre d’altres, la renovació i adequació a la realitat social de les mesures preventives que l’Estat ha d’oferir en matèria d’infància i adolescència. Aquest model d’acolliment ha d’ajudar d’una banda a comprendre els infants i adolescents, ajudar-los, distingir i detectar les conseqüències negligents i carències viscudes en el desenvolupament de les seves capacitats mentals (mentalització de les emocions, capacitat de simbolització i de pensament). De l’altra, han de percebre i captar els dols, la vivència d’abandó que s’expressa amb canvis d’actituds i comportaments violents. Model que sens dubte ajudarà moltes persones: finalitat primera dels serveis socials del Principat d’Andorra.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte