Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de LRiba

Landry Riba

Secretari d'Estat d'Afers Europeus

 

 

L’acord d’associació, a la fase decisiva




El Consell de la UE reconeix que les negociacions per a l’Acord d’associació entren en una fase decisiva i la institució vol tancar les converses d’aquí a divuit mesos, coincidint amb la presidència espanyola del Consell. Aquest és un dels missatges que es poden extreure de les Conclusions del Consell de la UE sobre un mercat interior ampliat homogeni i sobre les relacions de la UE amb els països d’Europa occidental no membres de la UE i les illes Fèroe, un document publicat dimarts passat que és cabdal perquè marca la línia política que cal seguir en la negociació. Al darrere hi ha el secretariat general del Consell de la UE, amb els 27 països membres de la UE, però tota la feina preparatòria ha recaigut en els prop de 30 delegats europeus que formen el grup de treball EFTA del Consell, sota la presidència i l’impuls de França com a país que exerceix la presidència rotatòria del Consell de la UE aquest semestre.

El text es publica en un moment clau; es tanca un semestre marcat clarament pel canvi de ritme i de tarannà en la negociació de l’acord d’associació i arrenca la recta final de la negociació. Al meu parer, dona fe que els interlocutors que tenim al davant, és a dir la Comissió Europea, el Consell de la UE i els 27 estats membres per separat, estan convençuts que Andorra pot integrar el mercat comú respectant els principis de la Unió i alhora fent valdre algunes especificitats justificades degudament. 

Les Conclusions del Consell de la UE subratllen, i molt, com és d’important que els països d’Europa occidental que no són membres de la Unió Europea comparteixin les mateixes posicions polítiques enfront de reptes globals. Si, per una banda, la pandèmia de la Covid ha evidenciat als ciutadans d’Andorra la vulnerabilitat del nostre país, per altra banda la invasió injustificada de Rússia a Ucraïna i els reptes mediambientals, entre d’altres, han estat una prova més de la necessitat que tot el territori europeu comparteixi posicions i es mostri unit davant de reptes comuns. Cal una associació i una cooperació estretes “per edificar una Europa competitiva i pròspera, més forta, més segura i més verda”. Sabem que és una negociació asimètrica, però compartim l’objectiu, els interessos i el full de ruta. I es dibuixa un escenari d’oportunitat per avançar en un projecte d’acord que satisfaci totes les parts. 

Voldria destacar dos elements més d’aquestes Conclusions. D’una banda, la clara voluntat d’accelerar el ritme de la negociació, tractar els elements políticament més delicats i tancar l’acord en els divuit mesos vinents. Hem d’agrair als nostres veïns francesos i actuals presidents del Consell de la UE que incloguessin en les seves prioritats una menció a fer avançar aquestes negociacions. El document publicat dimarts passat i les properes trobades que mantindrem a Brussel·les manifesten de manera inequívoca que aquesta voluntat política és ara compartida per tots els actors. El segon missatge que cal subratllar, i que no ens suposa cap novetat –ja que, de manera absolutament coherent, la Unió Europea ho recorda de forma incansable–, és que l’acord ha de garantir el bon funcionament i l’homogeneïtat del mercat interior, tenint en compte les especificitats de cada país. En aquest sentit, s’insisteix que les excepcions han de ser justificades i proporcionades pel que fa a l’abast i la durada, com ho han estat en el cas del període transitori per al sector del tabac. 

El text, que us convido a llegir íntegrament a https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10514-2022-INIT/fr/pdf, tracta altres aspectes de la negociació, com el respecte a la lliure circulació de persones i l’alineament necessari davant de reptes comuns. Entrem en uns mesos decisius en què debatrem aspectes delicats i durant els quals sempre ens serà útil recordar el nostre objectiu per arribar al millor acord possible per a Andorra, però sobretot per als joves, que són els qui veritablement faran ús de les eines que deixem al seu abast per seguir construint una Andorra pròspera, segura, justa i sostenible. 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte