Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

L’adaptació dels humans




Una de les condicions que ha fet que l’home sigui l’espècie animal que ha arribat a controlar i dominar el planeta és la seva adaptabilitat a l’entorn, sobretot als seus canvis climàtics i geològics. L’evolució dels primers homínids a l’actual home sapiens és un pòsit d’adaptacions ambientals i de transmissió de la cultura tecnològica i abstracta a través del llenguatge. Sense eines com el llenguatge no hauríem estat capaços de transformar tecnològicament pedres en eines de caça i de tall. I sense aquesta necessitat d’adaptar-nos als canvis tampoc hauríem evolucionat com a espècie. La necessitat provocaria una adaptació que es consolidaria a través de la tecnologia i del llenguatge. Aquesta adaptabilitat ha provocat a través de la història que l’home hagi estat el gran migrant o viatger que ha acabat colonitzant tots els racons del planeta Terra en relatiu poc temps. La pròpia gestió del territori de caça i de la pervivència del grup amb progressives divisions van contribuir també a aquesta migració o expansió de l’espècie. 
Els homes, en aquest viatge, a través de la història natural, s’han adaptat a tots els climes i circumstàncies adverses del planeta. Fins i tot en la nostra evolució social ens hem hagut de constrènyer a les adversitats que la natura ens ha deparat. Les primeres societats urbanes patiren de les primeres epidèmies que sorgiren com a conseqüència de les condicions d’una nova vida sedentària en comunitat i de la pròpia colonització dels espais en territoris humanitzats.
Han passat milers d’anys, concretament uns 11.000, d’aquella primera civilització urbana a Göbekli Tepe, a l’actual Turquia, en una àrea propera a la frontera amb Síria, quan uns caçadors i recol·lectors del mesolític en construïren els primers paraments. Cap al 7.500 aC, també a l’actual Turquia, en ple Neolític, hi trobem, Çatal Hüyük, considerada la primera ciutat, que arribà a tenir prop de 5.000 habitants, dedicats a l’agricultura, però no encara a la ramaderia. En aquest cas, un gran incendi acabà amb la ciutat, i segurament, bona part dels supervivents hagueren de marxar del lloc i colonitzar altres espais. Adaptació immediata. 
És la nostra clau, com ho ha estat en l’actualitat, en tancar-nos més d’un mes a casa, amb una majoria de gent del país en habitatges de petita superfície, en un confinament que ens posa a prova i treu de nosaltres aquest instint que portem en la nostra motxilla humana. El tancament en els pisos, molts veritables tutes i amb poca llum natural, ens han transportat cap a aquells espais de refugi grupal anteriors a les primeres societats urbanes. La solidaritat del grup familiar i de les esplugues de refugi han viatjat dels nostres remots orígens cap a aquesta societat tecnològica incapaç de parar els peus a una epidèmia global i evitable que per culpa de l’estupidesa humana s’ha estès per tot el problema. Ja ho deia Einstein.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte