Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alfred Llahí

Alfred Llahí

Periodista i escriptor

 

 

L’Agnus Dei andorrà




En el cristianisme, Agnus Dei –l’Anyell de Déu– es refereix a Jesucrist com a víctima oferta en sacrifici pels pecats dels homes. La representació de l’Agnus Dei en l’art cristià s’ha fet sempre amb la imatge d’un be amb el cap aureolat, moltes vegades ferit per una llança al pit o degollat, que agafa amb la pota davantera dreta un estendard coronat per una creu. D’aquesta creu en penja un pendó, bé amb el crismó, bé amb la imatge d’una hòstia, bé amb una creu llatina. Sempre sol ser representat dempeus, recolzat sobre tres potes i agafant l’estendard amb una altra.

Aquesta representació, una de les més utilitzades en l’art com a símbol de Crist, també ha format part de moltes monedes al llarg de la història. I ves per on que la primera representació de l’Agnus Dei a una moneda va ser l’any 1009, de la mà del rei Etelred II dels anglesos, el regnat del qual va estar marcat pels atacs dels vikings danesos.

El següent monarca que va decidir posar una imatge de l’Agnus Dei a les seves monedes va ser el rei danès Svend II, també al segle XI, considerat el darrer rei viking de Dinamarca i el primer rei medieval. Haurem d’esperar fins als segles XII i XIII per tornar a veure aquesta representació de Crist en una moneda, trobant-se alhora a Bohèmia, Nàpols, Sicília, Namur, Trípoli, Alsàcia, Hongria i Silèsia.

És especialment interessant l’encunyada pel comte Ramon II de Trípoli amb una representació totalment religiosa: una creu a l’anvers i un Agnus Dei al revers. I és que aquestes monedes es van encunyar per finançar la Primera Croada! O les monedes de Béla IV d’Hongria, que colonitzà Transsilvània amb immigrants alemanys i va perdre el seu regne a mà dels mongols, on el paral·lelisme entre l’estendard del rei i el de l’anyell són evidents.

Però les representacions més conegudes de l’Agnus Dei a la numismàtica es van realitzar al segle XIV. Són els arxiconeguts Mouton d’or (xai d’or, en francès), que es van encunyar a França a partir de 1311 i es van seguir encunyant durant més de 100 anys. A Castella va ser Joan I (1358-1390) l’únic monarca que va encunyar monedes que representaven l’Agnus Dei, tot i que no eren d’or com les franceses sinó d’un billó molt pobre.

Passada l’Edat Mitjana amb prou feines trobem representacions de l’Agnus Dei a les monedes fins a arribar al segle XXI i al Principat d’Andorra! Es tracta de la moneda commemorativa d’un cèntim de l’any 2002, que representa un Agnus Dei tal com apareix a la pintura del frontal de l’arc triomfal de l’església de Santa Coloma, conservada in situ i restaurada l’any 1934, obra del Mestre de Santa Coloma: 2,14 grams d’alumini quasi pur com a testimoni d’un país de vella tradició catòlica, molt lluny de la passivitat i submissió dels nostres polítics d’avui quan van acceptar de bon grat el vet, per part de la Unió Europea, de fer sortir als cèntims d’euro andorrans la reproducció de la pintura mural de Sant Martí de la Cortinada amb sant Brici com a protagonista...

Per alguna cosa deia Shakespeare: “No confieu en qui hagi perdut la fe”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte