Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Mercedes Campos

Mercedes Campos

Restauradora d'obres d'art

 

 

L’alegria que neix del cor
L’alegria és un sentiment positiu, una emoció interna que causa satisfacció i felicitat. El mot prové del llatí alicer o alecris, que significa viu i animat. L’alegria és una actitud i una manera de viure que neix del nostre interior i es manifesta exteriorment. 

Un somriure és la millor carta de presentació. Com diu mossèn Ramon: “El somriure és el 50% de la salut”. Són innombrables els beneficis de viure amb alegria i bon humor. En l’àmbit individual, millora la salut física i mental: redueix l’estrès, millora el sistema immune, enforteix el cor, allarga la vida, disminueix la percepció del dolor… però sobretot, ens fa ser  més feliços.

Per altra banda, l’alegria enforteix els vincles afectius entre les persones. Mossèn Ramon afirma: “Amor amb humor”. És el binomi perfecte. Jesús ens estima infinitament. Ell és la font de l’alegria i segur que té molt sentit de l’humor, perquè posseeix totes les qualitats i virtuts en grau excels.

L’humor és una qualitat essencial a la vida. Ens ajuda a alleujar tensions i a desdramatitzar situacions. Es trenquen moltes barreres personals amb un somriure. Que bé que ens sentim en riure! Primer de tot, hem de saber riure’ns de nosaltres mateixos, de les nostres limitacions, fallades i debilitats. És molt sa!

Algunes vegades és difícil estar alegre per les circumstàncies i problemes de la vida. També el cansament i el ritme diari poden fer que perdem momentàniament l’alegria i el bon humor; però hem d’intentar recuperar-los, ja que l’alegria es transmet i és contagiosa. Un somriure crida a un altre somriure. És com una ona expansiva. A vegades un pot estar una mica decaigut, però el somriure té un efecte màgic i reparador. També per a si mateix.

L’alegria que neix del cor és autèntica i duradora. Resisteix contratemps i vicissituds. És l’alegria que ve de l’Esperit i que es basa en la confiança en l’amor de Déu. Sant Pau afirma, en diverses ocasions, que el fruit de l’Esperit és alegria, com ho són l’amor i la pau. En la carta als cristians de Filips, ens exhorta a viure amb l’alegria: “Germans, estigueu sempre alegres en el Senyor. Ho repeteixo: estigueu alegres. Que tothom us conegui per la vostra bondat. El Senyor és a prop. No us inquieteu per res” (FL 4, 4- 6).

Hem de ser uns cristians alegres, per a infondre ànim en els altres. Com podem transmetre el missatge de Crist amb cares lànguides i desil·lusió! Com no hem d’estar alegres si ens sentim estimats per Déu! Ell ens dona la veritable i autèntica alegria…

Jesús ens diu repetidament a l’Evangeli que hem de ser com nens per entrar al Regne del Cel. L’alegria és una qualitat o característica pròpia dels infants. No hem de perdre aquesta alegria, autèntica, que es reflecteix en la mirada. Santa Teresa de Calcuta sempre tenia un dolç i lluminós somriure, que emanava del seu cor. Afirmava: “La revolució de l’amor comença amb un somriure. Somriu cinc vegades al dia a qui en realitat no voldries somriure. Has de fer-ho per la pau”.
El Papa Francesc ens encoratja a demanar la gràcia de l’alegria en les seves múltiples formes: pau, goig, sentit de l’humor, perquè aquesta virtut és la màxima expressió de la vida en Crist i el millor testimoniatge que podem oferir: “L’alegria de l’evangeli omple el cor i la vida sencera de qui es troba amb Jesús… Amb Jesucrist sempre neix i reneix l’alegria”. 

Sant Felip Neri és el patró de l’alegria i de l’humor. Aquest sant considerava l’alegria com un signe de la presència de Déu. L’entenia com una expressió de gratitud cap a Déu i com una manera d’apropar-se a Ell. Animava els seus seguidors a viure amb alegria i a encomanar-la als altres. Considerava aquesta virtut com un mitjà per a atraure les persones a la fe, donant testimoniatge de l’amor i de la bondat de Déu. Entenia que l’alegria veritable no depèn de les circumstàncies externes, sinó d’una relació profunda amb Déu. És l’alegria que neix del cor.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Buscar la alegría que nace del Corazon Evoca a pensar en la interioridad de nuestras vidas.
El artículo que escribe Mercedes, me parece perfecto en el sentido de que profundiza en la verdadera alegría que del amor De dios que es la fuente de toda alegría. Una vez es probada y descubierta la alegría ya no hay forma de vivir sin ella puesto que es como la gasolina en el coche. Necesitamos la alegría para vivir , domos emocionales, sin ella la vida se ve gris y los proyectos personales no tienen buena tirada. Es muy curioso observar a las grandes personas de nuestro entorno, que en todas hay características comunes relaciadas con la alegría de una vida espiritual interior.
Me llama la atención que la primera vez que sale la palabra alegría en las Sagradas Escrituras es en el camino que recorren los reyes magos.., dicen ellos que cuando vieron la estrella que apuntaba al nacimiento de Jesús se llenaron de alegría cuando todavía no lo habían visto. La alegría conlleva cierto misterio para aquelos que la reciben , Tal como dice Mercedes la alegría no tiene tanto que ver con los acontecimientos exteriores como can la forma de vivir y de soportar los problemas. Es por ello que se puede encontrar personas alegres en las dificultades de la vida y otros tristes rodeados de abundancia. Que el Dios de la alegría nos ayude a Vivir y encontrar esta "sabia" que es un regalo de dios

Gracies Mercedes. Hi ha una altre alegria es que la de que ens dona Crist i tambe la de portar Crist als demes. Com diu el Papa Francesc a Evangelii Gaudium: ¨L'alegria de l'Evangeli omple el cor i la vida sencera dels qui es troben amb Jesús. Els qui es deixen salvar per Ell són alliberats del pecat, de la tristesa, del buit interior, de l'aïllament. Amb Jesucrist sempre neix i reneix l'alegria. ¨

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte