Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS)

 

 

L’Andorra que volem
He de confessar que en llegir-ho em vaig quedar força astorada: la proposta d’un procés participatiu per donar al Govern (?) idees, propostes i reflexions “sobre quin és el rumb que hauria d’adoptar Andorra a partir d’ara: l’Andorra que volem”. D’entrada, dos reflexions, una de fons i l’altra més de concepte.
La primera: no em val que és un moment difícil… L’obligació dels gestors públics és donar resposta i solucions a les diferents situacions. A més aquests moments no crec que demanin “una marató participativa”, sinó que exigeixen un bon lideratge polític de les institucions públiques i l’única sortida, mal els pesi als amics del tripartit, és la recuperació de la força de l’Estat (no més Estat, sinó millor Estat) i major qualitat del lideratge polític de les institucions.
És responsabilitat dels partits polítics i dels agents socials i econòmics la definició de les polítiques sòlides amb propostes que es concretin en mesures que introdueixin canvis reals per impulsar la recuperació social i econòmica que Andorra necessita i que donin resposta a les aspiracions de la ciutadania i als reptes de futur. Cal tenir activats tots els mecanismes de protecció, des del sector públic i des de la societat, i això vol dir recursos, estructures de govern d’alta capacitat, i una economia forta amb empreses sòlides que creïn llocs de treball de qualitat.
La segona, qüestions de delimitació conceptual: la participació ciutadana al·ludeix als mecanismes que permeten el ciutadà estar informat de les qüestions públiques, presentar queixes o suggeriments a través de les vies institucionals, així com també la seva participació en els processos de deliberació i/o presa de decisions. Per poder participar amb garanties has de tenir informació sobre les decisions polítiques adoptades –més enllà de les rodes de premsa ministerials– i el funcionament del sistema –processos de contractació, transparència en l’adjudicació de crèdits tous i comptes de BPA–. Un procés de participació no es pot plantejar sense habilitar els mecanismes necessaris perquè resulti reeixit: escoles de formació de participació, motivació per al ciutadà i decisions polítiques basades en les conclusions i resultats obtinguts.
És inversemblant veure com el mateix Govern que nega al primer partit de l’oposició la possibilitat de treballar plegats per a la “reconstrucció” del nostre país endegui un procés participatiu per “aplegar” propostes per “repensar” les prioritats i revisar la planificació de les polítiques públiques a tirar endavant els pròxims temps... sempre que la ciutadania estigui al corrent d’aquests i sempre que n’hi hagi, de polítiques, és clar.
S’apel·la a la “intel·ligència social col·lectiva de la ciutadania d’Andorra” però a les formacions polítiques ni se’ns esmenta ni se’ns convoca. Bé, no devem formar-ne part.
Tot aquest procés em sembla un brindis al sol, en la línia de les accions del tripartit, perquè la base perquè la participació ciutadana es doni necessita unes institucions permeables i transparents als ciutadans –que no tenim– i que funcionin adequadament; una societat civil desperta i en alerta i amb possibilitats d’exercir control i influència –més enllà dels grups de pressió econòmics, no existeix; i l’existència de mecanismes dinàmics, diversos i flexibles de participació real (Pastor Seller, 2009)–. I aquesta impressió es fa encara més evident quan les intencions no semblen massa encoratjadores per quan en el mateix document es diu: “en qualsevol cas, no es pot garantir que les propostes construïdes en el marc d’aquest procés participatiu puguin portar-se a la pràctica ni totalment ni parcialment, ni a curt ni a mitjà termini”. Vaja, una total presa de pèl en tota regla. El que cal és més transparència i capacitat de control social i democràtic de les institucions i no amagar les greus limitacions polítiques i mancances de lideratge i d’estratègia sota l’ala d’una pretesa participació ciutadana.

Comentaris: 1

Comentaris

Trobo de molt mal gust per part del Tripartit, que demanin al Poble com fer la seva feina quant no son capaços ni d’informar al Consell General - que es l’òrgan principal- representant del Poble, dels afers més recents i facilitar la informació per entrar en un debat CONSTRUCTIU per trobar solucions conjuntes.
Sense eines poca cosa es pot fer i menys despreant als òrgans oficials.
Us esteu retratant TRIPARTIT

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic