Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Martín Blanco

Martín Blanco

Artista Visual

 

 

L’art de ser conscients




Fa uns dies, vaig llegir en la contra de La Vanguardia una entrevista a Michael J. Wong, mestre de senbazuru, art japonès de la meditació amb papiroflèxia. I el senyor Long resumeix aquesta pràctica d’aquesta manera: “Es tracta de meditar amb els dits”. A priori, sona estrany, sobretot amb la nostra manera de pensar occidental, gràcies a la qual ens preocupa més la meta que el camí, la qual cosa em fa pensar que dir-li gràcies a aquesta manera de pensar no és del tot encertat. Però bé... és el que hi ha.
El senyor Long ens explica que és una variació de l’origami japonès, que consisteix a practicar la meditació amb els dits, mantenir-los ocupats permetent així fluir la ment. I aclareix una cosa: qualsevol cosa que es faci perquè existeixi aquesta desconnexió ment-cos serveix. Planxar, escombrar, fregar o cuinar. L’important és centrar-se en el moment i en l’acte de fer el que s’està fent. Això, lògicament, no és nou. Forma part de la cultura oriental des de fa segles. I per a mostra, la cerimònia del te. I nosaltres, com a bons occidentals del segle XXI que som, ara li hem posat un nom, que com és anglès i es va posar de moda, ens motiva més: mindfulness. I tingui el nom que tingui, la realitat és que ens costa... i la tecnologia no ajuda. O almenys la nostra relació amb la tecnologia. Tan  fàcil i bonic que és mirar per la finestra quan estem viatjant, o simplement aixecar el cap quan estem en un parc i contemplar les fulles dels arbres o els ocells, en comptes de tenir la vista posada en la pantalla del mòbil. I llavors, en lloc que el senzill acte de gaudir del moment sigui una cosa natural, necessitem apuntar-nos a unes classes dirigides. Que és millor això que res, em direu. Segurament sí, però no deixa de sorprendre’m que, fins i tot sabent com són les coses, ens mantinguem tan desconnectats de la nostra naturalesa, que no és una altra que estar en contacte amb la naturalesa, i no la nostra, la del planeta.
I no serà perquè aquesta naturalesa ens queda lluny. Potser ara que encara estem a prop d’haver començat l’any i les bones intencions i la llista de propòsits encara tenen la tinta fresca, puguem enfocar-nos a gaudir del procés sense preocupar-nos tant del destí final, perquè això ens genera estrès, que és un dels grans mals d’aquesta època. I a més, perquè tampoc estem segurs que aquest destí que ens creem dins del cap, no sigui més que un ideal, a vegades impossible de complir i que ens genera frustració. La vida és molt més senzilla del que pensem. I és un camí que val la pena ser recorregut. I si és sent conscients del que estem fent en cada moment, millor. Encara que sigui mentre cuinem.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte