Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EAranda

Elena Aranda

Assessora literària

 

 

L'art de ser estúpid
Seré discreta. L’amiga d’una amiga té un dilema i dues cites la mateixa nit. I com que és inexplicablement monògama vol que l’ajudi a destriar. Estúpid o malvat? Aquestes són les categories simplificadores assignades als candidats per les metadades de l’aplicació que l’ha emparellat.

Potser l’hauria de prevenir. Tot el meu patrimoni de coneixements en qüestions sentimentals el vaig adquirir omplint els tests de compatibilitat de la revista Superpop. Així que abans que s’adoni de les meves mancances la remeto a un expert en la matèria.

El professor Cipolla, especialista en història econòmica medieval, és conegut no tant per la seva dotzena llarga de manuals acadèmics sinó per un breu assaig humorístic dedicat a la teoria de l’estupidesa. Publicat com un pamflet per lliurar de manera semiclandestina als amics, va gaudir de tant d’èxit que al final es va publicar per al gran públic. La seva teoria es pot resumir en les 5 lleis fonamentals de l’estupidesa humana, que venen a dir el següent:

1. Sempre i inevitablement cadascun de nosaltres subestima el nombre d’individus estúpids que circulen pel món.

2. La probabilitat que una persona determinada sigui estúpida és independent de qualsevol altra característica de la mateixa persona.

3. Una persona estúpida pot causar un dany a una altra o a un grup sense obtenir-ne cap profit i, en canvi, sí un perjudici.

4. Les persones no estúpides subestimen sempre el poder nociu de les persones estúpides (s’oblida que associar-se amb individus estúpids es manifesta infal·liblement com un costosíssim error).

5. La persona estúpida és el tipus de persona més perillosa que existeix. És més, l’estúpid és més perillós que el malvat.

L’amiga de la meva amiga ha deixat un moment de banda el seu mòbil per reflexionar. Ha fet un match mental i ja sap amb qui soparà aquest vespre. I mentre ella explora casa meva a la recerca de la millor zona de llum per publicar el selfie obligat abans d’una cita, m’he dedicat a fer un inventari de totes les persones estúpides i malvades que conec al món (el de la ficció i el real). Em distreu l’atenció l’informatiu de migdia sense veu de la televisió on ja han sortit mitja dotzena de candidats i no han arribat les notícies de successos ni del cor.

Per això, abans de plantejar-me el dilema de qui escolliria en una improbable cita, m’he promès a mi mateixa que d’aquest cap de setmana no passa que llenci aquelles maleïdes caixes. Les que arrossego de mudança en mudança. No fos cas que conservi encara un test sense omplir de la Superpop.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic