Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Climent Miró

Climent Miró

Historiador

 

 

Las Merindades
La comarca burgalesa de Las Merindades representa tot allò que Castella tenia quan va néixer com a comtat. Las Merindades constitueixen, amb la província de Santander i el nord de Palència, la part més antiga d’aquest regne peninsular. La vall de l’Ebre, abrigada per la cordillera Cantàbrica, bressola aquesta històrica, i per a nosaltres desconeguda contrada, que resta en cert oblit davant de les ofertes turístiques de Santander i del País Basc. Las Merindades es troben entaforades entre les províncies de Santander, Biscaia i Àlaba. De fet, passar d’un terme a un altre es pot fer sense haver de travessar cap límit geogràfic que marqui una divisió entre les que habiten entre una banda i l’altra. Els alabesos, els biscaïns i els castellans de la contrada són el mateix, no hi ha cap diferència tret de la fiscal, que els pugui dividir. Fins i tot, molts dels seus habitants, atesa la naturalesa del terreny, tenen els mòbils amb la companyia basca Euskaltel.

Les Merindades són la part més antiga de l’antic comtat de Castella, el bressol del vell regne que conformarà el centre i nucli principal d’Espanya. Les valls solcades per l’Ebre ofereixen als visitants la possibilitat d’endinsar-se a petits llogarrets que han romàs inalterats en els segles, amb la presència d’un romànic digne de ser visitat i conegut. El despoblament és l’espasa de Dàmocles d’aquest petit país, que ha vist com els seus fills han emigrat majoritàriament a la conca industrial biscaïna. Per aquest motiu, no és difícil veure-hi, sobretot els mesos d’estiu, tot de bascos, oriünds del lloc, que hi passen les seves vacances. La merindad del Valle de Mena s’endinsa dins de Biscaia en una baixada que penetra a la contrada biscaïna castellanoparlant de Las Encartaciones, amb la qual no presenta cap mena de diferència cultural, com també passa amb la majoria del territori d’Àlaba. 

El Nord de Las Merindades reserva al visitant la vila d’Espinosa de los Monteros, senzilla però farcida d’història, com la majoria de les poblacions d’aquesta comarca. Espinosa es troba al començament de l’única vall pasiega de la província de Burgos. Per aquest motiu hi podrem trobar els famosos formatges, mantega, queixada i sobaos elaborats per aquesta comunitat muntanyenca coneguda per la singular manera de rompre els vessants de la vall i la transhumància de curt recorregut. Els pasiegos tiren més cap a l’altra banda, cap a la vall del Pas, a Santander, tot un microcosmos de muntanya estudiat per tota mena d’antropòlegs. Espinosa també és coneguda per un cos militar, els Monteros d’Espinosa, que segons la tradició, a l’Edat Mitjana configurà la guàrdia de corps del rei castellà. Els Monteros havien de tenir una vinculació amb aquesta vila. Per aquest motiu, al llarg de la història, molts nobles hi van construir palauets. N’hi ha més d’una dotzena. Encara avui, una unitat de la guàrdia reial espanyola reserva el nom a aquesta apartada i bucòlica població.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic