Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Alfred Llahí

Alfred Llahí

Periodista i escriptor

 

 

L’aspirina andorrana




Segons el novel·lista i assagista francès Émile Herzog, més conegut com a André Maurais (1885-1967), devem a l’edat mitjana els dos pitjors invents de la humanitat: l’amor romàntic i la pólvora. Deixant de banda el sarcasme, segur que també en trobaríem alguns de bons com la impremta i el rellotge mecànic, però també les biblioteques públiques i les cafeteries que, contràriament al que pugui semblar, han evolucionat de manera desigual, ja que en ple segle XXI hi ha més interès pel cafè que pels llibres...
Però si parlem d’invents que han canviat la humanitat hem de parlar de l’àcid acetilsalicílic, altrament dit aspirina, un fàrmac que no solament és present a totes les farmacioles domèstiques del món des de fa quasi 125 anys, sinó que ha estat el tema central de pel·lícules i més d’un centenar d’obres literàries, com el best-seller La guerra de las aspirinas, de Mark L. Plummer y Charles C. Mann. Fins i tot la Real Academia Española de la Lengua va acceptar l’any 1936 com a substantiu la paraula aspirina, que era una marca comercial, pel gran ús comú que es feia del mot.
Però, quan va arribar l’aspirina a les nostres vides? La història parla de Felix Hoffmann (1868-1946), un químic que treballava a Bayer (la famosa companyia quimicofarmacèutica fundada el 1863 a Alemanya), com a inventor d’aquest important fàrmac l’any 1897. Però com acostuma a pasar massa sovint, dissortadament, la història no sempre s’ajusta a la veritat, sinó que es moldeja al gust de qui l’escriu…
Hoffmann treballava sota les ordres del químic alemany Arthur Eichengrün (1867-1949), qui fou el veritable descobridor de l’aspirina i qui va decidir automedicar-se amb àcid acetilsalicílic per demostrar-ne la innocuïtat. Però els nazis van decidir esborrar-lo dels llibres d’història pel simple fet de ser jueu.
Que té a veure l’aspirina descoberta a Alemanya amb el nostre petit país? A Andorra hi va haver un temps en què es van fabricar també aspirines. Els responsables d’aquest fàrmac made in Andorra foren el doctor Francesc Mitjavila (1898-1961) i el farmacèutic Jean Gouazé. Es venien a l’escaldenca Farmàcia de les Valls, que des del 1954 regentava Jean Gouazé. Allà se’n venien i s’exportaven a tot el món. Eren els anys 50 del segle XX i el seu nom comercial era Haden Vitaminé, una aspirina enriquida amb vitamina B6 i amb cafeïna. El seu packaging era en francès i es podia llegir que era indicat per al “maux de tête, grippe, doleurs dentaires, nevralgies…” Costaven quinze francs francesos de l’època i no se’n venien pas poques!
Avui que sembla que Andorra només dona mal de cap als veïns per la seva fiscalitat, en altres temps precisament va treure el mal de cap a mig món amb les seves aspirines… Paradoxes de la vida! Però no oblideu el que deia Benjamin Franklin, un dels pares fundadors dels EUA: el millor metge és qui coneix la inutilitat de la major part de les medicines!

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte