Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

L’avortament, arma electoralista?




Si vostè considera que l’avortament s’ha d’utilitzar com a instrument per convertir Andorra en una república, endavant. Tindrà l’oportunitat de votar per Podem, per SDP o pel PS.

Si vostè està d’acord amb l’argument de Xavier Espot de crear un sistema d’acompanyament a Andorra per conduir fins a professionals espanyols o francesos les dones que volen avortar; si vostè es creu que Xavier Espot no ha tingut temps ni recursos suficients des del gener del 2016 –quan va ser nominat ministre d’afers socials– per tirar endavant aquest sistema d’acompanyament, i si vostè es creu que ara ho diu per convenciment i no per instrumentalització de l’avortament, endavant. Vostè tindrà l’oportunitat de votar per DA.

Si a vostè li agraden els polítics als quals els està bé qualsevol cosa, tant un sí a l’avortament i la caiguda del Coprincipat com un no a l’avortament i seguir com estem. Si li agraden els polítics que ni es mullen ni es deixen de mullar i que s’amaguen darrere la proposta políticament correcta d’un referèndum. Si a vostè no li importa el “petit detall” que un referèndum requereix el pas previ de la redacció del text que ha de ser objecte de referèndum, amb unes disposicions concretes, endavant. Vostè tindrà l’oportunitat de votar per Liberals.

Si vostè està d’acord amb la situació actual i vol fer bandera de l’immobilisme, endavant. Vostè tindrà l’oportunitat de votar per la Tercera Via.

Des d’Andorra Sobirana considerem que és trist, vergonyós, parlar de l’avortament des de l’estridència d’electoralismes o des de la fredor d’instrumentacions electoralistes. La dona, la família, les persones que han de confrontar un avortament, Sr. Espot, viuen majoritàriament una situació de profunds dubtes i de gran dolor. No és una cosa que es decideix de cop, es va a veure un acompanyador i ja està. Per què fixi’s, Sr. Espot, que per evitar problemes legals, vostè parteix de la base que la dona s’adreçaria al servei d’acompanyament un cop presa la decisió ferma d’avortar, sense dubtes, i aquest escenari està lluny de ser la norma.

Nosaltres, des d’Andorra Sobirana, hem revisat amb bons especialistes en dret canònic, en dret penal i en dret constitucional la redacció de la Constitució i del Codi Penal. En aquest procés hem detectat que hi ha un clar camí de modernització, de millora, de l’articulat del Codi Penal. Per exemple, l’article 108.2 disposa penes d’arrest per a la dona que consenti un avortament. Aquest article no s’ha aplicat mai des de la Constitució perquè és materialment impossible d’aplicar, per dos motius evidents:

–Cap dona ha avortat dins d’Andorra perquè l’article 108.1 del Codi Penal estableix duríssimes penes contra el professional sanitari que ho faci.

–Si la dona andorrana consent que li facin un avortament a Espanya, per exemple, l’article 108.2 no és aplicable, ja que l’article 8 del Codi Penal estableix que si un avortament es fa en un país on no està prohibit, les penes de l’article 108.2 no són aplicables. I, evidentment, si una dona surt d’Andorra per avortar no anirà a un país on està prohibit.

El fet de la impossibilitat material d’aplicació d’un article, obre la porta a la seva revisió. I existeixen arguments suficients per posar al dia el Codi Penal de manera compatible amb les més modernes visions del dret canònic, del penal i del constitucional. Nosaltres ens comprometem a fer-ho. Però aquesta feina s’ha de fer amb respecte vers totes les institucions, amb consens, amb intel·ligència, amb diplomàcia i amb rigor. Uns requisits que són incompatibles amb les estridències electoralistes que, cada dia més, van a trencar-ho tot. Per aquest motiu, al llarg de la pròxima campanya nosaltres no farem cap bandera de l’avortament. No l’instrumentalitzarem.

Un cop hem deixat clar que no entrarem en el trist joc de la resta de candidatures de convertir l’avortament en un instrument electoralista, nosaltres centrarem aquestes eleccions a aportar solucions clares i concretes per crear la imprescindible riquesa econòmica, social i cultural malmeses per l’acumulació de disbarats del govern del ministre Xavier Espot.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Crec que la postura d'Andorra sobirana és una altra versió de "fugir d'estudi" una mica més elaborada, clar. Vull recordar una vegada més qui ha posat a tots en aquest atzucac de haver d'elegir entre l'organització del país o una llei que atempta directament contra els drets de les dones. Quan aquest se suposa que és un país laic i que com diu la mateixa Constitució i que ningú pot imposar les seves creences (...)
Fa un repàs de les postures que hi han pres els diferents grups polítics. Mencionar que erra en un parell. És fantàstic que pensi de manera forçada (?)en el verdader motiu el darrer; el que s'omet intencionadament. La dona. Quedem eclipsades pel nostre rei particular de rotllo medieval romàntic, amb anells i túniques de seda de colors.I sobretot per la PERESA (que recordin que és un pecat capital) d'haver de refer unes lleis i fer el comiat dels coprínceps, ep!, els faríem un torneig!, si cal!.
Quan parla tant i satanitza la instrumentalització de l'avortament com a eina electoral em pregunto si el tema no li sembla tant cabdal com per obligadament parlar-ne. Ja sap no és cosa de les pesades de les feministes (aquelles que el mateix copríncep dubtava de la seva femineïtat) si no per què un dels Caps de l'Estat IMPOSA que no es tracti el tema ,de la millor manera possible, des del xantatge. Com li he dit anteriorment sospito que fa vostè "trampes" i utilitza el concepte d'instrumentalització i aquest posat de sensibilitat cap a la dona per acabar-nos dient que, vostè no en parlarà (?) que sols "revisarà" amb els de drets canònics (quan perdoni li recordo que està en un estat laic) i la resta de drets Constitucional i Penal . Sí que és un home sensible però nosaltres demanem practicitat i moviment als nostres polítics envers aquest problema.

Respecto molt la teva opinió Lola. Em sembla, però, que passes per alt la important revisió de l'article 108.2 que posem sobre la taula i allò que es pot derivar. Molt sovint la confrontació sols porta confrontació mentre que el treball de fons pot portar solucions. Hi ha camins que demanen discreció i treball. En tot cas proposem una solució que pot funcionar. Certament no fugim d'estudi, sinó que proposem una línia d'estudi. Simplement.
En el moment que es simplifiquen els problemes complexes, t'allunyes de les solucions. Quan negocies has de parlar el llenguatge de les persones amb les qui parles. I evidentment has de parlar el lleguatge del dret canònic. Si no és per principi, que sigui per pràcticitat o per eficiència. Si et vols enfrontar, endavant amb l'enfrontament. Si ho vols solucionar, endavant amb un treball complex, honest, respectuós i rigurós. De fet, que cadascú pense lliurament, nosaltres oferim una solució que es podrà votar lliurament i certament no posarem adjectius qualificatius, ni desqualificatius, a les persones que pensin diferent.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte