Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Iago Andreu

Iago Andreu

Gerent de la Confederació Empresarial Andorrana

 

 

L’economia circular com a síntesi




Divendres passat, la Confederació Empresarial Andorrana va organitzar una primera jornada sobre l’economia circular, centrada en el sector de la construcció. La reunió, que va comptar amb representants de les diverses empreses i professionals que intervenen en el procés constructiu, va servir per posar damunt la taula les moltes oportunitats que la transició des de models lineals a models circulars ofereix per a un dels pilars de l’economia andorrana.

L’encarregat d’il·lustrar aquestes perspectives va ser Ignasi Cubiñà, director general d’Eco Intelligent Growth. Intentar resumir la seva presentació en un article de premsa seria del tot impossible. Intentaré, senzillament, donar alguns flaixos.

Un: la sostenibilitat aplicada a la construcció té tant a veure amb l’eficiència energètica dels edificis com amb la possibilitat de deconstrucció futura i reaprofitament dels materials, perquè el 55% de les emissions de CO2 provenen de l’energia i el 45%, dels materials.

Dos: això ha portat les empreses punteres en aquest sector a posar en marxa “passaports de materials” per als edificis, per conèixer-ne la traçabilitat i la possibilitat de reaprofitament futur, que pot arribar al 99%.

Tres: el reaprofitament futur ha deixat de ser un intangible per passar a tenir un valor financer. Ja hi ha bancs que a l’hora de finançar la construcció d’un immoble tenen en compte el seu valor residual, és a dir, el valor dels materials un cop l’edifici acabi la seva vida útil.

Tot això genera un escenari en què aplicar models d’economia circular a la construcció pot comportar una reducció de les emissions del sector en un 38% els pròxims anys, amb recorregut per arribar fins a una reducció del 56% de les emissions.

L’exposició de Cubiñà va tenir el doble mèrit d’oferir exemples pràctics de models circulars aplicats a la construcció i, a la vegada, traçar grans línies mestres del que ha de ser la transició cap a l’economia circular en el seu conjunt. En aquest sentit, resulta especialment interessant la insistència amb què l’economia circular no parla exclusivament de la sostenibilitat, sinó que parla, sobretot, de nous models de negoci.

L’economia circular té un autèntic valor econòmic en la creació de nous llocs de treball, l’aparició de nous sectors d’activitat i la reducció de la dependència exterior en aquells països, com en el cas del nostre, que no tenen grans recursos naturals.

Segons vam poder deduir de l’exposició de la setmana passada, la principal raó per la qual aplicar models d’economia circular pot continuar essent més costós que mantenir-se en models lineals és una raó fiscal. Els sistemes tributaris arreu fan recaure bona part de l’esforç en la renda que les persones obtenen amb la seva activitat professional; i en canvi, premien el consum poc responsable de materials, no discriminant entre l’ús de matèries primeres i l’ús de materials reutilitzats.

Una autèntica fiscalitat verda hauria de permetre revertir aquesta situació i garantir que els models circulars despleguin tot el seu potencial de creació de valor financer.

Perquè, en definitiva, l’economia circular és una síntesi entre dos models que semblaven difícilment conciliables: el de l’economia de mercat basada en el creixement perpetu i el del desenvolupament sostenible. Els models econòmics lineals no poden créixer sense límit, perquè els recursos són finits. En canvi, un model econòmic circular sí que permet créixer –o desenvolupar-se, si es vol– de manera exponencial.

L’economia circular no és altra cosa que una nova mutació de l’economia de mercat lliure que, com a mínim des dels temps dels fenicis, ha demostrat una enorme capacitat d’adaptar-se als canvis, de servir de base i d’estímul al progrés de la humanitat i de sobreviure –ara i sempre– als seus il·lusos enterradors.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte