Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

L’efecte papallona de Jordi Cinca
Un tuit de Jordi Cinca i la subsegüent portada al Diari d’Andorra han estat decisius per fer perdre la majoria absoluta a DA. Feia temps que no veia un exemple d’efecte papallona tan flagrant.

La teoria de l’efecte papallona diu, més o menys, que el batec de les ales d’una papallona pot ser el factor diferencial perquè s’acabi formant una gran tempesta o perquè no es formi. Es refereix a l’enorme importància que un petit detall pot tenir en el resultat final de quelcom molt complex.

La nit electoral va ser emocionant. Els demòcrates van perdre la majoria absoluta per menys d’un grapat de vots a les territorials d’Andorra la Vella i d’Escaldes, que van anar a favor de d’Acord.

Als meus ulls, aquesta microdiferència de vots no s’hauria produït sense el tuit de Jordi Cinca. Serien l’efecte papallona del gir de la política andorrana.

Recordem ràpidament els fets. Dimecres passat, Andorra Sobirana va cometre un error en un tuit. Havia de ser un missatge comentant un vídeo d’un ciutadà andorrà molt actiu a les xarxes que demanava el vot per a Andorra Sobirana a la nacional i per a d’Acord a les territorials. Per error, el nostre tuit deia que érem nosaltres qui demanem el vot per a Andorra Sobirana a la nacional i per a d’Acord a la territorial. Vam retirar el tuit i vam explicar a tothom que havíem comès un error. Però al vespre, Jordi Cinca va agafar una captura de pantalla del nostre tuit i va donar aires de veracitat a les xarxes. El Diari va agafar el camí de Jordi Cinca i va dedicar la portada a la suposada petició de vot de Nomen en favor de d’Acord (PS+Liberals).

A la vista d’aquestes males arts, l’endemà vam convocar una roda de premsa i vaig demanar personalment el vot útil a totes les territorials. Un vot útil per alliberar Andorra de la nefasta majoria absoluta de DA i que formulàvem com el vot a la territorial millor situada per guanyar DA. Concretament, vam demanar el vot per a d’Acord a la territorial d’Andorra la Vella i d’Escaldes.

Unes accions que segurament van condicionar els 11 vots de diferència a Andorra i els 41 de diferència d’Escaldes. Qui sap! Qui sap si l’acció d’una petita papallona pot tenir conseqüències inesperades! Així és la vida. Si Jordi Cinca s’hagués estalviat la malifeta de revifar un error nostre, si no hagués fet llenya del nostre error humà, avui Demòcrates podria tenir la majoria absoluta. Qui ho sap. Així és la vida d’una part de la premsa que considera que un ciutadà noticiable és el seu producte. Que quan ets noticiable estàs al servei de les seves consideracions i que poden fer amb tu allò que considerin oportú. Sobretot, no demanis un comportament diferent al dels seus desitjos, que et diran de tot. La seva opinió és la que val. I la vida avança i els resultats arriben en funció dels batecs de moltes papallones.

Per tot això des d’Andorra Sobirana agraïm de tot cor a tothom. Als qui hem dedicat temps, energia i estima a un projecte que sols ha pretès posar a l’abast de la ciutadania un model de reactivació econòmica i social i una gran oportunitat d’una nova forma de relacionar-se amb la UE. Als qui no han cregut en aquest projecte. Als qui han estat respectuosos amb la llibertat d’expressió i als altres, als qui imposen el seu criteri i determinen quines han de ser les formes. Gràcies a tothom. El resultat és que avui Andorra està alliberada de la majoria absoluta de DA, i això és el més important.

Avui, el futur d’Andorra està en mans de la decisió de Josep Pintat. Que és qui realment pot decidir el color del futur Govern, de la futura majoria del legislatiu i d’atorgar la deguda independència al legislatiu. Aquest és el resultat al qual tothom ha aportat el seu petit batec. Gràcies a tothom per bategar!

Comentaris: 2

Comentaris

Gracies a tu sempre, per la teva energia, el teu esperit batallador i la teva honestetat.

Bategarem fins que ens quedi força...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic