Igual que la legislatura passada, si bé la fi d’aquesta va comportar que el text no completés la seva tramitació parlamentària, el Govern ha tornat a emetre un criteri favorable respecte de la proposició de llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain.
No obstant això, i també com va fer l’anterior legislatura, el Govern ha tornat a alertar sobre els riscos que pot comportar aquesta normativa, especialment pel que fa al blanqueig de capitals. I és que són molts els organismes internacionals que han assenyalat els actius digitals com a elements amb els quals cal ser molt curosos, ja que poden facilitar aquesta activitat il·lícita. En aquest sentit, des del Govern s’incideix en la importància que la futura llei d’actius digitals s’ajusti als estàndards internacionals en la matèria amb els quals s’ha compromès Andorra des de fa més d’una dècada amb la seva aposta per la transparència, cooperació i homologació internacional.
I és que, i ho hem vist amb la recent polèmica dels youtubers i la modificació de la Llei de mesures per a la prevenció del frau fiscal espanyola, qualsevol pas en fals, fins i tot involuntari o provocat per un tercer, suposa un risc reputacional capaç de tirar per terra en un cluc d’ulls els esforços i la feina feta durant tots aquests anys. Andorra s’ha esmerçat de valent, malgrat que sembla que no gaire lluny hi hagi qui no ho sàpiga, per treure’s de sobre l’etiqueta de país no cooperant i de paradís fiscal i convindria no posar en risc tot això per voler ser massa llest –perdó, pioner– a l’hora de voler, òbviament legítimament, aprofitar les noves oportunitats que es presenten.