Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Jordi Cinca Mateos

Jordi Cinca Mateos

Soci GiraffeStrategy

 

 

L’empresa d’èxit serà sostenible




Ja fa anys vam introduir el terme sostenibilitat en qualsevol àmbit. Sovint de forma genèrica, com a reconeixement impotent que tot se n’estava anant de mare de forma descontrolada: el consum, el deteriorament del medi ambient, el créixer pel créixer, les desigualtats, l’ús de recursos naturals. Amb el temps hem sabut concretar la sostenibilitat promovent polítiques i mesures amb especial incidència en els processos productius: les energies renovables, els materials reciclables, l’economia circular o els productes de proximitat són bons exemples.

Hi han ajudat la investigació i els avenços tecnològics, però l’impuls decisiu ha vingut de saber escalar el terme sostenibilitat a tots els àmbits de l’empresa. Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) s’estan canalitzant a les organitzacions empresarials amb la introducció de criteris ambientals, socials i de govern corporatiu, el que coneixem com a factors ESG.

Els ESG no són una moda passatgera. Han arribat per quedar-se. En primer lloc seran una exigència d’uns clients cada cop més sensibles a la degradació mediambiental i les seves conseqüències, més conscients de la injustícia i el cost que impliquen les desigualtats socials i de gènere, i menys permissibles amb les pràctiques directives abusives, poc raonades o discriminatòries. En segon lloc les impulsaran unes legislacions més exigents i uns reguladors més presents. I en tercer lloc el mateix mercat impulsarà les empreses a implementar-les quan vegin com la seva competència avança en els criteris ESG i això es tradueix en més reconeixement dels clients i millors resultats.

La introducció dels ESG en l’empresa ha de començar pels òrgans d’administració i direcció. Recomano en aquest sentit l’informe emès conjuntament per la Consultora PwC i l’Associació Women Action Sustainability sota el títol Sostenibilidad en los Consejos y en la Alta Dirección, on s’explica com ho fan millor les empreses on els Consells d’Administració prioritzen els ESG dins la seva agenda, incorporen coneixement i creen comissions de seguiment per la correcta implantació, dediquen recursos i alineen els objectius de l’empresa als ESG, i identifiquen i segueixen tots els riscos associats a la seva activitat.

Són canvis importants, i la pressió pels resultats immediats o la mateixa crisi provocada per la pandèmia ens poden fer pensar que ja ho farem quan les coses vagin millor. Això seria un error a la base, equivaldria a pensar que ens en sortirem fent el mateix de sempre. Els ESG han d’ajudar a  avançar-nos i preparar-nos millor per al futur.

I en què ho hem de concretar? La llista seria molt extensa i variada. La base està a entendre que la manera de fer de l’empresa té impactes interns i externs. Impactes sobre el compte d’explotació i l’eficiència de l’empresa, però també sobre l’entorn, els empleats, els clients, els proveïdors, sobre el medi ambient, sobre la societat i les persones. I tant interès hem de tenir a maximitzar els beneficis interns, com a revertir en positius els impactes negatius que puguem produir a l’entorn. Haurem de buscar permanentment com fer conviure aquest binomi. Així, per exemple, fer un ús curós i racional de l’energia i apostar per fonts renovables tindrà incidència interna via reducció de costos i també externa per la reducció d’emissions. Fomentar la diversitat i la igualtat de gènere en tots els nivells de l’empresa ens donarà una millor visió de la realitat del mercat i dels clients, i ens permetrà ser menys convencionals en la discussió i presa de decisions i, alhora, externament contribuirà a eliminar les diferències en l’accés a llocs de responsabilitat per raó de gènere, raça o creences. I en l’àmbit del bon govern tenir, per exemple, polítiques de remuneració i nomenaments transparents, justes i equitatives, i limitar diferències astronòmiques en els salaris d’un petit percentatge de consellers o directius en relació amb el  gruix de l’empresa, afavorirà el compromís dels empleats i les expectatives de carrera professional i, alhora, millorarà la percepció i les oportunitats de milers de joves molt ben formats que no veuen sortida en l’actual món laboral.

No ho dubteu, el nivell d’integració dels criteris ESG cada cop serà més determinant en les decisions de compra dels nostres clients, en la concessió de crèdits a les empreses per part dels bancs, o en la tria de projectes o empreses on invertir per part del capital privat i els fons d’inversió. No s’hi val esperar, adaptar-s’hi vol temps.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte