Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Mateu

Meritxell Mateu

Historiadora

 

 

Les bufandes paisatgístiques de FEDA




De tots és sabut que l’energia és un element vital per a la pervivència i el desenvolupament de la nostra societat. L’energia és  necessària per a l’economia, per a la vida de cada dia, per a les interaccions socials, laborals, per a la qualitat de vida dels ciutadans, per a la salut, per a quasi tot. 
Andorra, que ha crescut tant els darrers decennis i que la mà de l’home ha modelat a més no poder, cada dia és més llaminera en energia. Des dels anys 1920 s’han pres diferents decisions per tal de cobrir totes les necessitats de la població i assolir certa sobirania energètica que unes  vegades han estat encertades i altres han estat més discutibles. 
És cert que des del 2018 la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic amb el Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra (PSIE) guien el Principat per assegurar l’accés a energies sostenibles i modernes als habitants. I així, el que ha estat més encertat fins ara és la producció d’energia nacional, que segons FEDA és avui en dia del 63% mercès a les energies renovables i a les xarxes de calor.
L’exemple d’energia de cogeneració amb Ctrasa i FEDA Ecoterm, que alimenta 2.000 llars d’Andorra la Vella, és un èxit. Tot i les diferents plaques d’energia fotovoltaica, sobretot de particulars instal·lades al país. Val a dir que el programa Renova va subvencionar 47 instal·lacions solars a privats el 2021. En aquest sentit ens podem felicitar, ja que anem pel bon camí! I l’objectiu de tenir una sobirania energètica amb fonts d’energia neta és, segons les dades facilitades per l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, totalment assumible. Però és clar, una cosa és la sobirania energètica i l’altra és la protecció del paisatge i del medi ambient. Tot i que Andorra és membre des del desembre del 2011 del Conveni europeu del paisatge, la convivència és difícil. I és que la producció d’energia neta, com ara els molins de vent o les plaques fotovoltaiques, sovint necessita fer una cunya i tancar els ulls davant la protecció mediambiental. I el dilema, com he mencionat, és quasi kafkià. Però sovint quan es vol es troben solucions. És cert que instal·lar plaques fotovoltaiques al bell mig de prats i tallant els arbres que molesten és una agressió al medi en tota regla. Però si aquestes s’instal·len en edificis ja construïts els danys es limiten al mínim. Quant als molins de vent, les solucions són més complicades, ja que l’agressió no és solament al medi natural, sinó que pertorben l’hàbitat i els circuits dels ocells.
Però el que per a mi és més discutible és la interconnexió aèria de 225kV amb França, que des del 2015 ens permet importar molta més energia. No discuteixo que hàgim fet aquesta interconnexió. És una font d’energia importada molt interessant i important. Només discrepo amb la manera com l’hem feta i de com l’estenem pel territori. És una obra que es va encetar ja fa set anys i que és d’una gran envergadura, on s’ha instal·lat una bufanda òrfena d’arbres de l’Hospitalet-près-l’Andorre fins a Grau Roig amb diverses enormes pilones/torres partint pel mig l’encant del bosc i desgraciant la mitja muntanya del nostre paisatge.
Aquest particular disseny es pot anar replicant arreu del Principat, sempre trencant l’harmonia paisatgística i fent una agressió al medi natural andorrà. I la meva discrepància rau en el fet que FEDA ha decidit fer aquesta interconnexió aèria quan s’hauria pogut fer soterrada, com a França. A França, i en particular a tot l’Arieja, tota la línia de 225 kV està soterrada gràcies al combat d’activistes mediambientals i de persones que s’estimen i respecten l’entorn natural i el Govern gal, que així ho va decidir. I a Andorra no ho hem fet així.  
I irònicament em resigno a pensar que nosaltres preferim les bufandes, afaitant els boscos de manera horitzontal i que s’estenen per tot un territori que, a més a més, aspira a ser Reserva de la Biosfera. I és que amb altres decisions segurament hauríem  pogut viure a Andorra sense haver de triar entre energia o medi ambient.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte