Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Albert Mora

Albert Mora

Director Unicef Andorra

 

 

Les vacunes ens uneixen
L’últim any ens ha proporcionat una visió demolidora de la vida en un món devastat per una malaltia infecciosa. També ens ha servit com un clar recordatori del poder de les vacunes per a mantenir a ratlla aquestes infeccions. Les vacunes són un dels majors avenços de la medicina moderna i gairebé han eliminat el flagel de malalties com ara el xarampió i la poliomielitis, salvant milions de vides cada any. Ara mateix  són la millor esperança que tenim de posar fi a aquesta pandèmia i reconstruir les nostres vides. Tornar a relacionar-nos amb tranquil·litat, abraçar-nos i acaronar-nos tantes vegades com vulguem i amb qui vulguem, parlar i expressar-nos sense mascaretes ni distàncies de seguretat, poder escollir quan i on prendre un cafè o poder agafar el cotxe i desplaçar-te allà on vulguis.
Les vacunes actuen com un escut protector i ens ajuden a mantenir les famílies i comunitats segures. Unicef porta més de 20 anys advocant de la importància de la vacunació i ha distribuït vacunes a més de 760 milions de nens i nenes , la qual cosa ha impedit més de 13 milions de morts.
Als països més rics, molt pocs infants moren de malalties com són el xarampió o la diarrea, la majoria de les malalties infeccioses són tractables i hi ha vacunes disponibles quan les necessiten, però no hem d’oblidar que cada any 14 milions de nadons a tot el món no reben cap tipus de vacuna. La majoria d’aquests infants viuen en entorns violents i pobres,en comunitats remotes mal ateses on sovint tenen dificultats per a accedir a la salut bàsica i als serveis socials més importants. Per posar un exemple, una quarta part de totes les morts entre els infants menors de cinc anys són per pneumònia, diarrea i xarampió. Malalties que podrien haver-se evitat mitjançant la vacunació i que als països rics ja gairebé han desaparegut. El fet de néixer en un país o un altre no hauria de ser un inconvenient per accedir a les vacunes. És necessari  treballar junts per a garantir que les vacunes siguin assequibles i accessibles per a tots els països, i garantir una implantació equitativa i inclusiva. Ens cal ajudar aquells països que no compten amb sistemes de salut forts i estables que les vacunes es distribueixin als infants i adults més vulnerables. En definitiva, hem de garantir una atenció sanitària universal, accessible i de qualitat a llarg termini. Això requereix una inversió mundial i nacional, però també correspon als pares i a les mares i als cuidadors confiar en els treballadors de la salut i fer cas als seus consells sobre la vacunació als seus fills i filles contra les malalties prevenibles.
Del 24 al 30 d’abril, anualment, Unicef dediquem una setmana a advocar per la immunització, on demanem als responsables que prenen les decisions, a les personalitats destacades per la seva influència i als treballadors de la salut que s’uneixin a nosaltres per a redoblar els esforços per a implementar aquestes eines que salven vides i per a generar confiança en les vacunes, a fi que puguem arribar a tots i cadascun dels infants. Visquin on visquin.
A mesura que ens recuperem de la Covid-19, el nostre objectiu no és només tornar a la normalitat, perquè per a milions d’infants de tot el món la normalitat mai va ser prou bona. És una oportunitat per comprometre’ns a oferir als infants la millor atenció sanitària possible tal com ens recorda la Convenció sobre els drets de l’infant en el seu article 24.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic