Tot fent supo-supo amb una coneguda que feia temps que no veia, la conversa va derivar vers el que parlàvem amb els amics, quan quedàvem. “En el meu cas, ja comencem a parlar d’alguna xacra i també de pastilles i receptes”, fou la meva aportació. Per contra la seva resposta fou: “Ara, el nostre tema estrella és la menopausa”. Gairebé fent un bisbe, vam comentar una notícia recent on es donava a conèixer que les balenes també es veuen afectades per aquesta circumstància vital.

Sempre he cregut que l’experiència de dur una altra vida al teu interior ha de ser inigualable. Per raons evidents, mai podré gaudir-ne. Clar que, com li vaig comentar a la meva interlocutora, també m’estalvio el preu que cal pagar. Posem per cas que una noia comença a tenir la menstruació als 14 anys i la manté fins als 50. Pel capbaix, la patirà al voltant de 400 setmanes de la seva vida, tot depenent si es queda en estat o si hi ha cap mena de malaltia o medicació que li ho estalviï. Si a això, hi afegim uns quants anys de fogots, i altres tensions hormonals que es produeixen després del climateri, el preu a pagar per ser mare és, no m’ho negaran, força elevat. Aquest terme derivat de la paraula esglaó, defineix el període en què un ésser viu ja no es pot reproduir. Per contra, la menopausa fa esment al període en què es deixa de tenir la regla. Alguns investigadors han desenvolupat la que es coneix com a teoria de l’àvia, per intentar explicar els motius pels quals l’evolució ens ha dut envers aquest període vital que tan poques espècies comparteixen. Tot sembla indicar que es perd la capacitat d’ovular i ser fèrtils per cuidar els descendents de les seves filles. Altres animals pereixen, però en el cas de les balenes, els humans i els elefants asiàtics, aquesta estratègia els permet viure uns quants anys més. Així, criar un fill propi, a certa edat, deixa de ser pràctic i molt arriscat. Poder arribar a fer d’àvia comporta afavorir i cuidar els teus nets, i per tant també ajudar que els gens propis puguin avançar una nova generació.

Aconseguir aquest objectiu no és una feina fàcil i cal picar molta pedra per poder arribar-hi. I amb això no vull dir que no es pugui ser mare per arribar a ser àvia. Amb tot no resulta gens estrany que la menopausa esdevingui un tema estrella en algunes converses, donat que es tracta d’un canvi hormonal que esdevé del tot excepcional a la natura. Es tracta d’un esglaó evolutiu que, compartit amb elefants i balenes ha permès, tot i els fogots, allargar l’esperança de vida de l’espècie deixant enrere el càstig mensual. Com per no parlar-ne!