Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de OVilella

Oriol Vilella Sala

Músic

 

 

L’estatut




Estranya professió, la que hem triat, que ha d’estar protegida per les Nacions Unides a través de la Unesco. Els artistes, els creadors, són potser els més oblidats pel públic de les nostres contrades, on la creació pròpia no és prou valorada, segons el meu parer.

El 1980, la Unesco advocava pels artistes creadors recomanant als estats membres la creació d’unes condicions adients per a la creació i la llibertat d’expressió. Amb aquesta voluntat, els darrers mesos ha arribat al Consell General la proposta del grup parlamentari socialdemòcrata de redactar el que anomenen l’estatut de l’artista, que ja ha estat esmenada pel grup liberal. Però d’elaborar dit estatut, diuen, cal saber què és un artista. Així que, què és un artista? Qui entraria dins de les condicions d’aquest nou reglament?

 Dins del meu sector, el musical, en conec molts que estarien encantats de ser-hi. El meu sector és un sector majoritàriament amateur, que no vol dir que estigui exempt de talent; de talent en raja pels quatre cantons. Però malauradament el nostre país no dona per viure d’això, i la majoria de músics han de compaginar la tasca artística amb la feina que els dona seguretat econòmica.

Hi ha moltes situacions que justificarien aquest tracte particular que ens atorgaria dit estatut, per exemple, la seguretat social. Quants músics són autònoms? Segurament uns quants, però els que no ho són, és a dir, la gran majoria, quan fan un concert a qualsevol lloc del nostre país no estan assegurats com a músics. Mai no ha passat res, més enllà d’algun tall més o menys superficial amb un cúter tot volent tallar una brida. Tireta, i a tocar. La possibilitat de poder-te donar d’alta a la CASS pels dies d’actuació seria fantàstica, evidentment pagant la part corresponent pel cobrat en l’actuació, i crec que administrativament, tenint en compte que ja ha passat una cinquena part del segle XXI, tampoc em sembla que hagi de ser tan difícil, i més amb tots els avenços informàtics i tràmits on-line que la CASS ha implementat els darrers anys.

Aquesta situació compta amb l’agreujant que quan sortim a l’estranger cal fer el quadern ATA, amb la llista dels instruments que portaràs, exportació temporal en diuen. Per poder-lo fer cal demanar un aval bancari pel valor dels instruments. Tracten el músic com si fos una empresa, quan realment si veiessin els ingressos de les gires, ens acabarien convidant a esmorzar per compassió. Per acabar, i tornant a la CASS, potser caldria un full de desplaçament per poder realitzar la nostra activitat remunerada fora del país de manera legal i segura. Una altra situació estranya és la facturació dels nostres concerts. Per fer-ho correctament també caldria ser autònom, però aparentment, es va arribar a un acord fa temps segons els quals els que realitzaven una activitat artística secundària podien facturar amb l’NRT de persona física, aquell que comença per F. Sigui com sigui, espero que no comencem a trobar pedres al camí, o més ben dit, que no comencin a posar pedres al camí, ja que realment ens cal arribar a lloc ben aviat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte