Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de EAranda

Elena Aranda

Assessora literària

 

 

L’estiu, temps ideal per procrastinar
No fa gaire vaig descobrir una dedicatòria, d’aquelles que els autors inclouen impreses a les seves obres, que em va semblar del tot significativa. “A la meva dona Margarnit i els meus fills Ella Rose i Daniel Adam, sense els quals hauria acabat aquest llibre dos anys abans.” La signava Joseph J. Rotman, a An Introduction to Algebraic Topology, un llibre que em disculpo per endavant per no veure’m amb cor de llegir.

Un 14% dels escriptors consideren els éssers estimats com la causa de la seva procrastinació. Una paraula encara no admesa pel DIEC, però molt coneguda dels aspirants a bestselleristes que es dediquen sistemàticament a incomplir el conegut refrany del que puguis fer avui, no ho deixis per demà. Aquest percentatge surt d’una enquesta que va ser elaborada per l’aplicació Stop Procrastinating (dedicada a millorar el rendiment dels autors) i recollida pel portal Libropatas.com, amb l’objectiu de conèixer quines són les distraccions més freqüents que pateixen els autors i que causen més estralls en la productivitat literària. L’encapçala internet en totes les seves modalitats (des del repàs de les xarxes socials fins a l’egosurfing, passant per les temptadores webs de cites) i després es reparteix la resta entre pràctiques tan variades com dormir poc o massa, la incapacitat de desconnectar dels problemes de la feina, anar a la cuina a picar alguna cosa (el rànquing el lideren la pizza, el gelat i la xocolata), els animals de companyia que ens segresten l’atenció al Youtube o directament s’instal·len davant la pantalla de l’ordinador amb total impunitat, i fins i tot l’activitat sexual, si les consultes a l’eDarling o el Tinder de confiança han donat els seus fruits.

Em sobta, però, no trobar cap referència en aquest estudi als períodes vacacionals. Procrastinant una mica aquests dies per les xarxes socials i el WhatsApp he arribat a la conclusió que es podrien dividir –d’una manera intencionadament simplificadora– els autors en dos grups: els que aprofiten les vacances d’estiu per escriure i els que els hi és del tot impossible. El mèrit dels primers em resulta encomiable; l’infortuni dels segons, comprensible. Per alguna raó les distraccions a l’estiu semblen més lleus que durant el curs escolar. Perquè la ment necessita també una mica de distància irònica –que diria un especialista– ni que sigui per reprendre amb més ganes el projecte literari. Ja arribarà setembre i les pluges per posar-ho tot en ordre i en el millor dels casos podrem dedicar a les nostres més estimades interrupcions els dos anys més de demora a publicar.

Així li donarem una vegada més la raó a Hemingway quan deia que els principals motius de distracció dels escriptors són “l’alcohol, les dones, els diners i l’ambició. I també la manca d’alcohol, les dones, els diners i l’ambició”. 

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic