Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

L’ètica en els mitjans

Autor: Gualbert Osorio (Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra)


La definició d’anònim és molt variada i pot donar lloc a moltes interpretacions. Per Pompeu Fabra, anònim és el que no té nom d’autor, o bé els socis que figuren sense nom. També parla dels que no fan conèixer el seu nom. Per la seva banda, el diccionari Larousse ens diu, entre altres coses, “Escrit en què no s’indica nom de l’autor”, i entre els exemples apunta la frase: “et van enviar un covard anònim”.

El tema de l’anonimat ha estat, és i serà un tema tractat des de tots els angles, apreciacions, concepcions i imaginacions. L’anònim té moltes definicions, tantes com estudiosos psicòlegs que han optat pel seu estudi, escrutant el bé, el mal o la indiferència del tema.

En periodisme, les universitats intenten ensenyar i formar bons professionals, però se sap que tan àrdua tasca no dona un resultat absolut. Ja és un èxit que un percentatge “acceptable” professionalment acompanyi els nous professionals de la comunicació en tots i cadascun dels seus camps.

Però el que ens sorprèn en l’actualitat en aquest trepidant món de la comunicació és l’abandonament o l’absència d’assumpció de responsabilitats per part dels autors dels escrits o actes informatius de qualsevol modalitat. Sorprèn que creacions de qualitat i mèrit apareguin sense referències o dades del seu o seus autors. És incomprensible que un creador pugui amagar els seus mèrits o simplement amagui la seva acció creativa.

I també el més lamentable és que avui en dia molts opinadors optin per l’anonimat, sobretot quan donen el seu punt de vista. Penso que hem de denunciar aquell que s’amaga darrere d’un absurd pseudònim per insultar més que pensar qui ha escrit, dit o plasmat un punt de vista que particularment no li agrada, negant-li el dret d’opinió i/o expressió. No s’ha d’oblidar que pensar no és insultar, i també que un adjectiu qualificatiu no és un insult, sinó una opinió.

Tenint en compte que cada dia hi ha més opinadors a la nostra societat i que, a més, els mitjans de comunicació els acullen amb satisfacció, ja que cobreixen importants àrees dels seus respectius sistemes de divulgació, si que caldria controlar els “espontanis” replicants que creuen que tot és vàlid i s’amaguen darrere d’un pseudònim o un anonimat total.

A ells simplement recordar-los una màxima que fa molts anys ens van inculcar en les diferents facultats de comunicació i informació: L’anònim és el refugi dels covards. Personalment, crec que totes les opinions han de ser acceptades, totes les que siguin respectuoses, lògicament. Els insults s’han de rebutjar de tota publicació o mitjà de difusió.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic