Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Guillem Fornieles Alacid

Guillem Fornieles Alacid

Secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors

 

 

L’explotació infantil (i II)
Amb els conceptes previs que repassàvem ahir, la percepció de l’educació a través de l’escola és qüestionada per part dels pares i familiars dels menors. Es valora la possibilitat d’aprendre a llegir i escriure, fins i tot de millorar la condició personal, però també es percep aquesta educació com a innecessària, en tant que els horaris escolars i els de treball no es concilien. I es tendeix a privilegiar el treball, pels beneficis immediats per a la subsistència de la família; l’assistència a l’escola no dona aquest benefici. És el dilema entre la promoció socioeconòmica futura que els ofereix l’educació a l’escola i les necessitats de la supervivència present.

Una altra raó de desconfiança enfront de l’educació a l’escola és que els nens poden aprendre conceptes que els portin a rebel·lar-se contra les tradicions socioculturals i les regles de la convivència familiar i de la llar. Uns altres temen que aprenguin hàbits nocius, i des del punt de vista de la família tendeixen a justificar el treball dels menors com una manera de “salvar” o prevenir la perdició del menor.

Però amb aquesta actitud es dificulten les finalitats d’erradicació progressiva de la pobresa cultural i econòmica, en treure la qüestió del terreny dels drets de la persona, situant-la en el marc de la necessitat, ocultant així la relació d’explotació dels menors en l’àmbit familiar o sota comandament de patrons i explotadors.

La pobresa econòmica és un problema polític, i en conseqüència l’explotació dels infants, dels menors, també ho és.

Els sectors econòmics que més utilitzen l’explotació de menors són: pedreres, mines en condicions ambientals extremes (moltes de les quals tòxiques i verinoses per a l’organisme), extracció de minerals preciosos com l’or, plata, minerals necessaris per a la indústria electrònica i de comunicacions, i altres com el carbó, cobalt i pedres precioses. El cultiu de la terra: canya de sucre, de cotó… En les fàbriques d’empreses multinacionals tèxtils, radicades a països sense control sobre l’explotació. Fabricació de maons. Explotació sexual. Conflictes armats, on són utilitzats com a nens soldats. Ramaderia. Pesca. Aqüicultura. Silvicultura. Abocadors. Mercats d’abasts. Pirotècnia. Els carrers.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic