Cada any, pels volts de finals de març, els mitjans de comunicació acostumen a recollir la crida a la mobilització i les imatges de la celebració de l’Hora del Planeta: grans grups de gent amb espelmes o altres lluminàries enmig de la foscor de places, carrers o monuments emblemàtics d’arreu del món. Així, aquest esdeveniment aconsegueix aplegar ciutadans però també empreses, organitzacions i institucions que apaguen voluntàriament llums i aparells electrònics de cases, edificis, monuments, etc. durant una hora. Enguany la cita serà el dissabte 25 de març, entre les 20.30 h i les 21.30 h.

El seguiment de l’Hora del Planeta d’ençà de la seva primera edició l’any 2007 a Austràlia ha anat guanyant participació i ressò, però també s’alcen veus que s’hi mostren escèptiques; una pregunta que sol acompanyar la jornada és: “Serveix per a alguna cosa apagar el llum durant una hora cada any?”

Si fem una lectura simple d’aquesta pregunta basada en l’estalvi energètic que s’aconsegueix en una hora, la resposta és “poca cosa”. Cert; tot i que hi ha molta gent que deixa de consumir energia elèctrica, l’estalvi observat només arriba a valors d’entre un 2% i un 10% del consum elèctric normal en aquella mateixa hora si no hi hagués apagada. No obstant això, el got també es pot veure mig ple; o millor encara, mirar més enllà del got... De fet, aquest article no vol ser un al·legat per reivindicar l’estalvi que s’aconsegueix amb aquest acte, sinó més aviat una aposta per parlar d’un tema més important, i que és l’innegable rerefons de l’Hora del Planeta: la sensibilització envers un consum d’energia més responsable.

I és que l’escenari mundial actual de l’energia dista de ser sostenible o responsable. Any rere any, el consum d’energia al planeta continua creixent a un ritme mitjà d’un 2%, i a més ho fa en gairebé un 90% sobre la base dels combustibles fòssils (petroli, carbó, gas natural). A conseqüència d’aquest model de consum, les problemàtiques ambientals es fan notar, i són el màxim exponent el fenomen del canvi climàtic, però també altres aspectes com els associats a la contaminació de l’aire i els efectes sobre la salut de les persones. Per això, la celebració de l’Hora del Planeta és important, ja que serveix de motiu, de posada en escena amb gran impacte mediàtic per treure a la llum (o millor dit, de l’obscuritat) aquests problemes. I per això és important no únicament reflexionar sobre la insostenibilitat del consum energètic actual, sinó també proposar accions a l’abast de tothom per poder revertir la situació. I la primera és el gest d’apagar el llum com a punt d’inici per racionalitzar la despesa energètica.

De fet, dos consells bàsics per a un consum més responsable de l’energia es basen en el fet de desconnectar: apagar els llums quan no són necessaris o bé quan són perfectament substituïbles per la llum natural, i també desconnectar els aparells electrònics quan no els fem servir, inclòs el mode repòs (el conegut stand by pot suposar un 15% del consum en funcionament). Dues accions senzilles que ens permetran col·laborar en la reducció de la petjada ecològica associada a l’energia i que es poden fer, per descomptat, durant l’Hora del Planeta (i des d’aquí us animem a sumar-vos-hi!)..., però seria molt millor poder estendre aquests gestos a les 8.760 hores que té l’any. És, doncs, qüestió de pensar-hi i actuar perquè totes les hores siguin hores del planeta.